Minister obrany P. Gajdoš navštívil Čiernu Horu v deň jej oficiálneho vstupu do Severoatlantickej aliancie

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Slovenská republika jednoznačne podporovala vstup Čiernej Hory do NATO a sme pripravení podeliť sa o naše skúsenosti aj z obdobia po vstupe do NATO, ktoré budú pre nášho nového spojenca určite užitočné. Pretože som presvedčený, že vstup do Aliancie neznamená koniec ich úsilia, ale práve naopak,“ uviedol minister Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že ako  spojenci majú naše krajiny možnosť ešte širšej spolupráce, a to nielen vo vojenskej oblasti. Pripomenul, že pred členskými krajinami stoja bezpečnostné výzvy, ktorými sú predovšetkým terorizmus, extrémizmus a nelegálna migrácia. A aj posledný minisamit NATO v Bruseli ukázal dôležitosť jednotného postupu.

Prezident Čiernej Hory Filip Vujanović poďakoval Slovenskej republike za podporu v rámci integračného procesu do NATO. Zároveň vyjadril presvedčenie, že vstup Čiernej Hory do NATO bude znamenať novú kvalitu komunikácie a šance na vzájomnú spoluprácu našich krajín.

„Som presvedčený, že každý malý štát môže byť prínosom pre toto spoločenstvo. Náš vstup do NATO je však veľký nielen pre Čiernu Horu, ale pre celý región Západného Balkánu,“ zdôraznil predseda parlamentu Ivan Brajović.

„Záleží nám tiež na tom, aby sa Čierna Hora stala aj členom Európskej únie, ktorej rozširovanie sme zdôrazňovali ako dôležitý nástroj politiky počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Členstvo v NATO by mohlo jej eurointegračným snahám pomôcť,“ zdôraznil mister obrany Gajdoš.

- Reklama -