Minister Richter rokoval so srbským veľvyslancom

0
Minister práce Ján Richter. (Autor: Radka Turoňová)

Srbským občanom, ktorí pracujú na Slovensku, a Slovákom pracujúcim v Srbsku, zabezpečuje ich nároky na dávky sociálneho poistenia Zmluva medzi Slovenskou republikou a Srbskou republikou o sociálnom zabezpečení. Tieto pravidlá sa vzťahujú aj na vysielaných pracovníkov.

Na základe povolenia na zamestnanie u nás pracuje 575 Srbov, na základe informačnej karty 5 249. Minister práce Ján Richter informoval veľvyslanca, že slovenskí inšpektori kontrolujú aj firmy, ktoré zamestnávajú väčší počet zamestnancov z tretích krajín. „Predbežné zistenia ukazujú, že k porušovaniu zákazu nelegálneho zamestnávania dochádza predovšetkým zo strany agentúr dočasného zamestnávania, ktoré si vytvorili svoje pobočky v Maďarsku, Srbsku či Česku. Kontroly sa uskutočnili v uplynulých dvoch mesiacoch, posledné vykonali inšpektori 18. 2. 2017. Výsledky by mali byť skompletizované do konca tohto týždňa a budeme o nich informovať srbských kolegov,“ povedal na stretnutí minister Richter. Zároveň požiadal veľvyslanca, aby tlmočil srbským štátnym orgánom jeho požiadavku nevyjadrovať sa k medializovaným informáciám skôr ako budú známe závery slovenských inšpekcií.

Srbský veľvyslanec ocenil a vyzdvihol doterajšiu bezproblémovú spoluprácu obidvoch krajín a dobré vzájomné vzťahy. „Sme si plne vedomí, že tu v žiadnom prípade nedochádza k porušovaniu práv zamestnancov zo strany Slovenska ako štátu, ale problémom sú agentúry, ktoré sprostredkúvajú zamestnanie a zneužívajú našich srbských občanov,“ informoval Šani Dermaku.

Obidve strany sa dohodli na zintenzívnení komunikácie a spoločnom hľadaní riešenia tohto problému. Minister Richter je pripravený sa stretnúť so svojím rezortným partnerom. Zhodli sa aj na potrebe doplnenia súčasného Memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a Ministerstvom práce a sociálnej politiky Srbskej republiky, poprípade prípravy nového. V ňom by sa napr. upravili podmienky pri dočasnom zamestnávaní občanov Srbska na Slovensku, nastavila by tiež sa užšia spolupráca národných inšpektorátov práce, úradov práce a sociálnych poisťovní.

- Reklama -