Minister Plavčan: Slovensko bude niekoľko dní “centrom okinawského karate a kobudo”

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

Učiteľ Akira Gushi (9. dan karate, 7. dan kobudo) má 63 rokov a cvičí karate i kobudo viac ako 50 rokov. Má učiteľskú hodnosť „Hanši“ (9-10 dan), čo zodpovedá úrovni univerzitného profesora. Hanši Akira Gushi je viceprezidentom Medzinárodnej federácie Godžú ryu karate a kobudo (Goju ryu Kokusai karate Kobudo Renmei).

O rok mladší, 62-ročný Tadashi Shinjo (8. dan karate, 3. dan kobudo) má učiteľskú hodnosť Kyoši (7-8 dan), čo je ekvivalentom docenta. Je členom riaditeľskej rady spomínanej medzinárodnej federácie. Obidvaja sú žiakmi najvýznamnejších okinawských majstrov.

V rámci slávnostnej ceremónie v rezidencii japonského veľvyslanca v Bratislave okinawskí majstri karate udelili ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu SR Petrovi Plavčanovi čestný 5. majstrovský stupeň (dan). Podnet na udelenie danu dala Slovenská federácia okinawského karate a kobudo so súhlasom svetovej federácie karate a kobudo. Peter Plavčan sa aktívne venoval karate od roku 1976. Zápasil za Lokomotívu Bratislava v ligovej súťaži.

- Reklama -