Minister P. Gajdoš rokoval v Abú Dhabí s čelnými predstaviteľmi Spojených arabských emirátov

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Šéf slovenského rezortu obrany zdôraznil, že Slovenská republika považuje Spojené arabské emiráty za významného geopolitického aktéra v regióne Perzského zálivu, ktorý svojím zahraničnopolitickým vplyvom do veľkej miery prispieva k stabilite regiónu hraničiaceho s Európou. „Za potenciálne oblasti zintenzívnenia vzájomnej spolupráce považujem najmä oblasť výcviku a vzdelávania príslušníkov ozbrojených síl oboch krajín, či oblasť obranného priemyslu,“ uviedol minister a ponúkol svojim partnerom možnosť využívať viacero výcvikových centier, ako napríklad Centrum výcviku Lešť, ktoré je zamerané na výcvik špeciálnych jednotiek, či Národné centrum EOD v Novákoch, ktoré disponuje odborne zdatným personálom pre výcvik a vzdelávanie v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície.

Minister obrany SR Peter Gajdoš ocenil ponúknutú možnosť pre slovenské podniky obranného priemyslu zúčastniť sa na Medzinárodnom veľtrhu IDEX 2017 a predstaviť tak produkty slovenskej výroby, ktoré sa vyznačujú vysokou mierou kvality. „Slovenské podniky obranného priemyslu majú o spoluprácu s partnermi zo SAE eminentný záujem,“ zdôraznil a svojim partnerom zo SAE priblížil kvality výrobkov slovenských dodávateľov. Jedným je aj spoločný projekt medzi Slovenskom a SAE, ktorý sa týka projektu TURRA 30 na platforme JAIS 6×6.

Možnosti spolupráce v oblasti výcviku a vzdelávania ako aj kooperácie v rámci obranného priemyslu prerokoval Peter Gajdoš aj s indickým štátnym ministrom pre obranu Subhashom Bhamreom. Uvítal najmä fakt, že India priakreditovala pre SR nového vojenského pridelenca, ktorého rezort plánuje pozvať na Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB 2018 v Bratislave. Šéf slovenského rezortu obrany sa v Abú Dhabí stretol aj so svojím srílanským rezortným kolegom Ruwanom Wijewardenem, s ktorým prerokoval možnosti bilaterálnej spolupráce v oblasti obranného priemyslu.

Minister Gajdoš sa v týchto dňoch zúčastňuje na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEX v Abú Dhabí, ktorý je organizovaný s dvojročnou periodicitou a patrí medzi najprestížnejšie svetové výstavné akcie v oblasti obranného priemyslu. Výstavný areál pravidelne navštevuje odborná verejnosť z krajín Blízkeho východu a ostatných regiónov sveta. Ide o najväčšiu výstavu svojho druhu.

- Reklama -