piatok, 29 marca, 2024
7.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Minister P. Gajdoš na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii: Slovensko je aktívnym prispievateľom k...

Minister P. Gajdoš na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii: Slovensko je aktívnym prispievateľom k bezpečnosti v Európe aj vo svete

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: MO SR)

„Bezpečnostné prostredie sa neustále mení a každý deň prináša nové hrozby, ktoré môžu eskalovať až do ozbrojených konfliktov. Mníchovská bezpečnostná konferencia ponúka priestor na konštruktívne dialógy, ktoré prispievajú k prevencii vzniku potenciálnych, resp. k riešeniu existujúcich krízových situácií. Slovensko je aktívnym prispievateľom k bezpečnosti Európy a stabilizácii viacerých regiónov vo svete, čo z nás aj na tejto konferencii robí stabilného a rešpektovaného partnera nielen v rámci OSN a Európskej únie, ale aj NATO,“ zhodnotil minister obrany Peter Gajdoš. 

Počas  konferencie budú lídri svetovej bezpečnosti diskutovať najmä o budúcej úlohe EÚ a jej vzťahoch s Ruskom a s USA. Venovať sa budú aj nevyhnutnej potrebe rešpektovania noriem medzinárodného spoločenstva a riešeniu konfliktov na Blízkom východe, politickému vývoju v africkom regióne Sahel, ako aj potrebe kontroly zbrojenia a odzbrojenia, a to obzvlášť v súvislosti s jadrovým programom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. 

V rámci oficiálneho programu sa dnes minister obrany Peter Gajdoš stretne aj s európskou komisárkou pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elżbietou Bieńkowskou. Témou ich rozhovoru budú aktuálne iniciatívy Európskej komisie v oblasti podpory rozvoja európskej obrannej priemyselnej základne prostredníctvom Európskeho obranného fondu, ako aj možnosť jeho využitia v rámci úspešného slovenského projektu PESCO „EuroArtillery“. Minister bude mať zároveň možnosť diskutovať o aktuálnych otázkach obrany a bezpečnosti aj s ostatnými významnými aktérmi súčasného medzinárodného diania, vrátane generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, generálneho tajomníka OBSE Thomasa Gremingera, premiérky Spojeného kráľovstva Theresy Mayovej, ministra obrany USA Jamesa Mattisa, či ostatných rezortných kolegov v rámci NATO, či EÚ.

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa po prvýkrát konala už v roku 1963 ako medzinárodné vojenské stretnutie, pričom súčasný názov nesie od roku 2009. Od svojho vzniku predstavuje otvorené fórum, ktoré sa každoročne stáva platformou na neformálnu výmenu názorov a pohľadov na svetové dianie medzi politickými lídrami a osobnosťami.

- Reklama -