Minister Lajčák na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

Na danú tému nadviaže aj diskusia o aktuálnom vývoji politickej a bezpečnostnej situácie v Konžskej demokratickej republike so zameraním na hľadanie možností stabilizácie situácie v tejto krajine, aj v spolupráci s inými regionálnymi a medzinárodnými aktérmi.

Témou pracovného obeda bude opäť problematika Sýrie s dôrazom na hodnotenie ostatného vývoja vo vojnou zmietanej krajine, kde pokračujú prudké boje najmä o východné časti mesta Aleppo, jeho dopady na diplomatické a humanitárne úsilie EÚ, ako aj na otázky súvisiace s migračnými tokmi.

Následne bude minister predsedať Rade pre všeobecné záležitosti

Na záver zasadnutia ministri nadviažu na svoju októbrovú diskusiu o vonkajších aspektoch migrácie s dôrazom na hodnotenie implementácie partnerského rámca (tzv. kompaktov) s piatimi prioritnými africkými krajinami (Senegal, Mali, Niger, Nigéria a Etiópia) a implementácie vzájomných záväzkov prijatých na migračnom samite vo Vallette v novembri 2015.

Očakáva sa, že Rada prijme závery k Južnému Sudánu a KĽDR. Pôjde o posledné zasadnutie Rady ministrov zahraničných vecí EÚ počas slovenského predsedníctva. Následne bude minister M. Lajčák v utorok ešte predsedať Rade pre všeobecné záležitosti, na ktorej symbolicky odovzdá predsedníctvo v tejto oblasti európskych politík nášmu nástupcovi v rámci predsedníckeho Tria – Malte.

- Reklama -