Minister Lajčák: Zavŕšili sme dvojročný proces prípravy dohôd s SAE

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Vzťahy našich krajín zaznamenali v poslednom období veľmi dynamický nárast a podpis tejto dohody vytvára predpoklady na ich ďalšie rozšírenie,“ konštatoval pri podpise minister M. Lajčák. „Týmto podpisom sme zavŕšili dvojročný proces prípravy základných ekonomických dohôd, ktoré znásobia výmenu tovarov a tok investícií medzi Slovenskom a Spojenými arabskými emirátmi,“ dodal minister M. Lajčák.V tejto súvislosti pripomenul dlhodobý záujem Slovenska o spoluprácu v oblasti obrany a bezpečnosti a investícií do infraštruktúry.

Minister M. Lajčák v rozhovore s ministrom al Nahjánom z pozície predsedníckej krajiny Rady Európskej únie tiež ocenil záujem SAE rozvíjať dialóg a spoluprácu aj s EÚ.

Slovensko dlhodobo presadzuje preventívnu diplomaciu

Minister M. Lajčák absolvoval vo štvrtok na okraj Valného zhromaždenia OSN aj ďalšiu sériu bilaterálnych rokovaní s ministrami zahraničných vecí Ruska Sergejom Lavrovom, Nórska Borgem Brendem, Španielska Josém Manuelom Garcíom Margallom, Nového Zélandu Murrayom McCullym a Angoly Georgesom Chikotim. Spoločne rokoval aj s ministrom zahraničných vecí a ministrom obchodu Ekvádoru Guillaumom Longom a Juanom Carlosom Cassinellim a tiež s osobitným poradcom generálneho tajomníka OSN pre Cyprus Espenom Aidem a námestníkom generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffreym Feltmanom.

Minister M. Lajčák sa vo štvrtok zúčastnil aj na pracovnom zasadnutí skupiny Priateľov mediácie, do ktorej Slovensko vstúpilo ako jej najnovší člen. Skupinu tvorí 44 štátov a 7 regionálnych a medzinárodných organizácií.

Minister M. Lajčák vo svojom vystúpení vyzdvihol agendu mediácie ako kľúčovú súčasť opatrení na budovanie a posilňovanie mieru: „Slovensko dlhodobo presadzuje preventívnu diplomaciu a mediáciu ako jej súčasť, pretože patrí medzi najefektívnejšie nástroje na riešenie konfliktov a na ich predchádzanie,“ povedal minister M. Lajčák na podujatí, ktoré zorganizovali spolupredsedovia skupiny – ministri zahraničných vecí Fínska a Turecka.

Prevencia je výhodnejšia ako následné urovnávanie konfliktov

Minister M. Lajčák deklaroval pripravenosť Slovenska pomáhať budovať kapacity OSN práve v oblasti mediácie a predchádzania konfliktov a presadzovať pri tom využitie expertízy lokálnych mediátorov.

„Chceli by sme dosiahnuť, aby sa posilnili hodnotiace a monitorovacie kapacity miestnych úradovní OSN priamo v teréne a aby sa na program dňa dostala možnosť vytvorenia regionálnych úradov preventívnej diplomacie spolu s vytvorením komplexného a koordinovaného systému včasného varovania,“ uviedol slovenské návrhy minister M. Lajčák. V tejto súvislosti podčiarkol, že prevencia je vždy lepšia a výhodnejšia ako následné riešenie a urovnávanie konfliktov – jednak pomáha predchádzať stratám na ľudských životoch a utrpeniu a stojí aj menej financií ako humanitárne operácie v konfliktných oblastiach. Medzinárodné spoločenstvo v súčasnosti stále vynakladá viac úsilia aj zdrojov na riešenie konfliktov, ako na ich prevenciu.

- Reklama -