Minister Lajčák: Vzťahy so združením ASEAN sú pre Európsku úniu jednou z priorít

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Na summite Združenia krajín juhovýchodnej ázie (ASEAN) vo Vientiane sa zúčastnil z poverenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federiky Mogheriniovej, ktorú na podobných podujatiach zastupuje práve predsednícka krajina Rady EÚ.

Minister M. Lajčák počas pobytu v Laose reprezentoval EÚ na dvoch ministerských podujatiach: s thajským ministrom zahraničných vecí Donom Pramudwinaiom spolupredsedal konferencii ASEAN-EÚ a potom za EÚ vystúpil na Regionálnom fóre ASEAN-u so 17 regionálnymi partnermi, medzi ktorými boli napr. USA, Rusko, Čína, Japonsko, Kanada či Austrália.

Ministri zahraničných vecí ASEAN-u a EÚ na spoločnom zasadnutí zhodnotili doterajší stav vzťahov týchto dvoch zoskupení a  prediskutovali ich ďalšie smerovanie. „Vzťahy so združením ASEAN sú pre Európsku úniu jednou z priorít a chceme ich posunúť na ešte vyššiu, strategickejšiu úroveň,“ zdôraznil minister M. Lajčák pred rezortnými kolegami z desiatich členských krajín ASEANu a spresnil: „EÚ chce, aby toto partnerstvo bolo aj politické a bezpečnostné a viedlo k spoločnému postupu pri riešení takých globálnych problémov, ako je terorizmus, klimatické zmeny, migrácia či prírodné katastrofy.“

Spolupráca EÚ a krajín ASEAN prináša už dlhodobo konkrétne výsledky najmä v ekonomickej oblasti. EÚ je pre ASEAN druhým najväčším obchodným partnerom a vôbec najväčším zahraničným investorom. Únia má však ambíciu ísť ďalej.

„Naša angažovanosť s Áziou však presahuje hranice obchodu, investícií a rozvojovej spolupráce. Naša spolupráca je aj politická a strategická a musí sa rozvinúť aj do oblasti bezpečnostnej. Už teraz spolupracujeme na námornej bezpečnosti, preventívnej diplomacii či na boji proti medzinárodnému zločinu. Ale túto spoluprácu treba rozšíriť aj na nové výzvy, ktorým čelia oba naše regióny: terorizmus, fenomén zahraničných bojovníkov či radikalizácia. Naše partnerstvo znamená aj väčšiu spoluprácu pri zvládaní kľúčových regionálnych a globálnych problémov ako sú klimatické zmeny alebo migrácia,“ poznamenal minister M. Lajčák na ministerskej konferencii ASEAN-EÚ.

Na diskusii Regionálneho fóra ASEAN-u, na ktorom sa zúčastnilo ďalších 17 regionálnych aktérov potom minister M. Lajčák v mene EÚ konštatoval. „Regionálne a globálne výzvy volajú po čoraz väčšej spolupráci medzi EÚ a členmi Regionálneho fóra ASEAN-u. EÚ je ochotná robiť viac v regióne a aj v spolupráci s jednotlivými partnermi z tohto regiónu,“ uviedol vo svojom vystúpení minister M. Lajčák.

Podčiarkol pri tom význam medzinárodného práva a multilateralizmu založenom na rešpektovaní pravidiel. Poukázal aj na to, že spoločný záujem všetkých účastníkov Regionálneho fóra spočíva na stabilizovaní situácie tak v Juhočínskom mori a na Kórejskom polostrove, ako aj v  Afganistane, či Sýrii a Iraku.

Na okraj podujatí ASEANu sa minister M. Lajčák bilaterálne stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, čínskym ministrom Wang Yim, laoským ministrom a hostiteľom zasadnutí Saleumxayom Kommasithom, thajským ministrom zahraničných vecí Donom Pramudwinaiom, kanadským ministrom Stephanom Dionom, singapurským ministrom Vivianom Balakrišnanom, novozélandským ministrom Murrayom McCullym a indickým štátnym ministrom Vidžajom Kumarom Singhom, japonským ministrom Fumiom Kišidom, nórskym ministrom Borgem Brendem, austrálskou ministerkou zahraničných vecí Julie Bishopovou a indonézskou ministerkou Rento Marsudi. Partneri sa v týchto diskusiách zaujímali predovšetkým o aktivity a postoje slovenského predsedníctva v Rade EÚ k aktuálnym európskym otázkam, vrátane odchodu Británie z EÚ. Témou väčšiny rokovaní boli aj vzťahy a spolupráca EÚ s uvedenými krajinami a tiež výmena názorov na globálne otázky ako migrácia, terorizmus a celková situácia na medzinárodnej scéne.

ASEAN združuje 10 štátov juhovýchodnej Ázie (Brunej, Kambodžu, Indonéziu, Laos, Malajziu, Myanmar, Filipíny, Singapure, Thajsko a Vietnam). Regionálne fórum ASEANu tvorí aj ďalších 17 partnerov (Austrália, Bangladéš, Kanada, Čína, EÚ, India, Japonsko, KĽDR, Južná Kórea, Mongolsko, Nový Zéland, Pakistan, Papua Nová Guinea, Rusko, Srí Lanka, Východný Timor a USA). Regionálne fórum ASEAN-u predstavuje pre EÚ jedinú regionálnu platformu na diskusiu o bezpečnostných výzvach v Ázii a Tichomorí. Na tomto fóre je jedno z najpočetnejších zastúpení ministrov zahraničných vecí po Valnom zhromaždení OSN.

- Reklama -