Minister Lajčák: Filozofia predsedníctva

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

V pondelok sa v Bruseli uskutočnila posledná ministerská Rada pod našou predsedníckou taktovkou a ja som doma už začal bilanciu šiestich mesiacov pôsobenia Slovenska na čele jednej z troch najdôležitejších inštitúcií Únie. Najskôr sme priebeh a výsledky SK PRES zhodnotili spoločne so slovenskými mimovládkami a zhodli sa, že naozaj išlo o úspešné predsedníctvo. Podobne pozitívne sa na pracovnom obede vyjadrili aj veľvyslanci členských krajín EÚ (viac tu – http://bit.ly/2h4LAjK).

V jednom aj druhom prípade sa potvrdzuje, že úspech je tímová záležitosť, lebo pri slovenskom predsedníctve k nemu prispeli aj zahraniční partneri konzultáciami, skúsenosťami i personálnou výpomocou. No a na domácom fronte sa na úspechu SK PRES a jeho zviditeľňovaní vo svete podieľali aj mimovládky a to podujatiami ako Globsec, Tatra summit či Medzinárodná konferencia rozvoja a demokracie. Na tomto spoločnom predsedníckom úspechu by sme chceli stavať aj naďalej a s mimovládkami a think-tankami sme sa dohodli, že sa budeme snažiť o zintenzívnenie domácej verejnej diskusie o európskych témach, aby sa posilnilo povedomia našich občanov o výhodách EÚ.

Lebo to je podstata tohto jedinečného projektu: aby znamenal konkrétny prínos pre ľudí. To bola aj filozofia predsedníctva, a v tom chceme spolu s mimovládnym sektorom pokračovať aj po jeho skončení.

- Reklama -