Minister L. Sólymos ocenil jednotlivcov a kolektívy za ich ekoprínos

0
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) ocenil 32 osobností a kolektívov, ktoré sa mimoriadne pričinili o ochranu prírody a starostlivosť o životné prostredie. Šéf envirorezortu ceny odovzdal v historickej budove Národnej rady SR pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia.

“Životné prostredie nemôžeme chrániť len počas úradných hodín. Ide o úväzok na celý život a nikto nie je toho lepším dôkazom, ako tí, ktorí si dnes prevzali ocenenie,” povedal Sólymos s tým, že pozitívne príklady sú v súčasnosti potrebné. Na slávnostnom podujatí odovzdal deväť cien ministra, 12 čestných uznaní a 11 ďakovných listov.

Medzi ocenenými sú prevažne súčasní a bývalí zamestnanci rezortných organizácií, ktorí napríklad dohliadali na vodné stavby, pitnú vodu, prispeli k vyhláseniu chránených vtáčích území, alebo sa starali o prezentáciu Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ. Cenu ministra v kategórii jednotlivci získali Karol Minarovič, Ján Kadlečík, Anna Leskovjanská, Štefan Vadkerti, Vladimír Novák a Štefan Rehák. Ocenenie in memoriam udelili aj ornitológovi Petrovi Matikovi, ktorý tento rok tragicky zahynul pri Devínskom jazere.

Cenu získal i riešiteľský kolektív, ktorý sa venoval monitorovaniu environmentálnych záťaží a Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica za vzdelávací program Zelená škola. Realizuje sa od roku 2004 a v súčasnosti je do neho zapojených vyše 300 škôl, a tak desaťtisíce žiakov a tisíce učiteľov.

Cena ministra životného prostredia sa udeľuje ako nefinančné čestné ocenenie za mimoriadne výsledky alebo dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie a rozvoji environmentalistiky už od roku 1999. Minister životného prostredia SR udeľuje cenu na odporúčanie osobitnej hodnotiacej komisie.

Možnosť oceniť tých, ktorí najaktívnejšie prispievajú k ochrane a skvalitneniu životného prostredia, ponúka ministerstvo občianskym združeniam, obciam, podnikom, kolektívom, ale aj jednotlivcom z radov širokej verejnosti.

Zdroj: TERAZ.SK (www.most-hid.sk)

- Reklama -