Minister Gajdoš sa zúčastnil na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2016

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

Prezident Kiska pripomenul, že zahraničná politika a spolu s ňou prosperita a bezpečnosť našej krajiny sú dlhodobo postavené na dvoch pilieroch – členstve v Európskej únii a na členstve v NATO. „Bez týchto dvoch pilierov by Slovensko nebolo úspešnou krajinou, ako ho poznáme. Toto sú piliere, ktoré sa nesmú stať obeťou žiadnych politických záujmov a ambícií,” zdôraznil.  Podľa jeho slov je pre našu bezpečnosť, ale aj pre dôveryhodnosť Slovenska nevyhnutné, dokázať, že nám na spoločnej obrane nezáleží o nič menej ako našim spojencom. „Bolo by nebezpečné, keby sme opäť pokúsili oklamať záväzky o spoluzodpovednosti Slovenska za spoločnú obranu,“ uviedol.

Predseda vlády Robert Fico označil za najdôležitejšiu udalosť uplynulého roka historicky prvé predsedníctvo v Rade Európskej únie. Vo svojom vystúpení upozornil na krehkosť medzinárodných vzťahov.  „Želám si, aby rok 2017 bol rokom návratu ducha spolupráce a dialógu v medzinárodných vzťahoch a aby Slovensko bolo vždy v jadre rozhodovaní pri presadzovaní spoločných hodnôt a záujmov v Európe a aktívne pristupovalo ku globálnym výzvam vo svete,” povedal. Zároveň tiež poďakoval slovenským vojakom za ich prácu v zahraničných operáciách a misiách a za to, že Slovensku robia dobré meno.

Už 17. ročník Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR organizuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Panelové diskusie sa venovali Predsedníctvu SR v rade EÚ a budúcnosti EÚ. V druhom paneli, v rámci ktorého vystúpil aj štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák a štátny tajomník MZV a EZ SR Lukáš Parízek sa odborníci venovali súčasným bezpečnostným výzvam a príprave Bezpečnostnej stratégie SR.

- Reklama -