Minister Gajdoš rokoval o spolupráci v oblasti obrany s novým talianskym veľvyslancom G. Meuccim

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Minister Gajdoš veľvyslanca oboznámil so schválenou Bielou knihou o obrane SR, prípravách novej Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR, modernizáciou a výmenou hlavných druhov výzbroje a techniky našich vzdušných, ako aj pozemných síl. „Oceňujem, že naša bilaterálna spolupráca je na vynikajúcej úrovni. Obe naše krajiny spája členstvo v EÚ aj NATO. Mojou prioritou je systematické budovanie Ozbrojených síl SR na základe dlhodobého rozvojového plánu,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany. Minister Gajdoš ponúkol Taliansku účasť v slovenskom NFIU ako aj participáciu v Zvereneckom fonde pre Ukrajinu. Veľvyslanca informoval aj o účasti Slovenskej republiky vo výcvikovej misii v Pobaltí.

Témou rokovania bola aj potreba navyšovania obranných rozpočtov, ktorá patrí v súčasnosti medzi najviac diskutované témy medzi spojencami NATO. Minister Peter Gajdoš talianskeho veľvyslanca informoval, že SR navýšila obranný rozpočet na rok 2017 viac ako o 109 miliónov eur, čo bude mať nepochybne pozitívny vplyv na plnenie našich modernizačných cieľov. Témou diskusie bol preto aj postoj USA k zvyšovaniu obranných rozpočtov.

Veľvyslanec informoval ministra obrany aj o aktuálnom vývoji v oblasti nelegálnej migrácie, ktorá sa Talianska priamo dotýka. Slovenská republika sa bude podieľať v operácii EUNAVFOR MED/Sophia, ktorá je zameraná proti pašerákom ľudí, ich sieťam a infraštruktúre v Stredozemnom mori a jej veliteľom je taliansky admirál. „Migrácia predstavuje veľký bezpečnostný problém súčasnosti. Uvedomujeme si to, a preto sa plánujeme v spolupráci s Nemeckom angažovať v operácii Sophia, ako náš príspevok v boji proti nelegálnej migrácii,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany s tým, že vojenskí policajti sa už na pôsobenie v tejto misii pripravujú.

Peter Gajdoš pripomenul veľvyslancovi Meuccimu tiež zámer uskutočniť spoločný prelet slovenských, talianskych a francúzskych vzdušných síl počas pietnej spomienky pri príležitosti 100. výročia tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Mohyle M. R. Štefánika na Bradle v máji 2019.

- Reklama -