Minister Gajdoš: Spolupráca medzi NATO a EÚ by mala byť silná aj po decembri 2016

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

V súlade s mandátom o posilnení vzájomnej spolupráce medzi NATO a EÚ, ktorý ministrom obrany vyplynul zo spoločnej deklarácie vo Varšave mali krajiny vypracovať návrhy práve do decembra 2016. Z tohto dôvodu šéf slovenského rezortu obrany upozornil na potrebu pokračovania tejto spolupráce aj v ďalšom období. Zároveň zdôraznil, že Slovenská republika prispieva svojou časťou.

„Počas rokovania ministrov obrany Európskej únie v Bratislave sme sa okrem Globálnej stratégie Európskej únie venovali aj spolupráci NATO a EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany. A pod hlavičkou nášho predsedníctva sme tento týždeň zrealizovali aj seminár o spolupráci medzi NATO a EÚ venovaný opatreniam proti hybridným hrozbám,“ vysvetlil šéf rezortu obrany.

Operácia SOFIA pod hlavičkou Nemecka

Konkrétnym príkladom spolupráce medzi NATO a EÚ z pohľadu Slovenska je aj nasadenie slovenských vojenských policajtov do operácie SOFIA, ktorá bude pod hlavičkou Nemecka. „Nové spôsobilosti, ktoré naši vojenskí policajti získajú pod vlajkou EÚ môžeme v budúcnosti využiť aj v rámci NATO,“ zdôraznil.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogherini aj na dnešnom stretnutí v Bruseli potvrdili pokračovanie spolupráce medzi NATO a EÚ s dôrazom na vylúčenie duplikácie v budovaní kapacít, ktoré bude možné využívať pre operácie NATO aj EÚ. Obaja zároveň zdôrazňovali potrebu ochoty členských krajín participovať na tejto spolupráci.

- Reklama -