Minister Gajdoš: Ochrana vonkajšej hranice NATO je naďalej jednou z priorít

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Po júlovom samite NATO vo Varšave a neformálnom stretnutí ministrov obrany členských krajín Európskej únie v septembri v Bratislave išlo o ďalšie stretnutie na úrovni šéfov rezortov obrany.

„Ako sme už avizovali, v rámci spoločnej iniciatívy Vyšehradskej štvorky bude naším príspevkom k posilneniu východnej hranice výcviková aktivita v Pobaltí, v rámci ktorej bude od apríla do júna 2017 pôsobiť do 150 slovenských vojakov pôsobiť v Lotyšsku. Okrem toho som dnes spojencov informoval aj o plnení našich záväzkov v zmysle zvyšovania výdavkoch na obranu. V budúcom roku by mali byť o takmer 13 % vyššie ako v tomto,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany.

Aliancia diskutovala o ďalšej pomoci pre bezpečnostné zložky Iraku

V súvislosti s posilnením ochrany východnej hranice NATO hovoril minister Gajdoš aj s kanadským ministrom obrany Harjith Singh Sajjanom. Kanada je vedúcou krajinou jednej zo štyroch bojových skupín, ktoré budú pôsobiť v Pobaltí. Témou stretnutia bola prípadná spolupráca slovenských vojakov, ktorí budú v Pobaltí pôsobiť v rámci výcvikovej misie.

Ďalej ministri venovali pozornosť aktuálnej veliteľskej štruktúre NATO. Viaceré členské štáty navrhujú, aby svojou dislokáciou viac reflektovala na aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Európe. Aliancia diskutovala aj o ďalšej pomoci pre bezpečnostné zložky Iraku v oblasti odmínovania a odstraňovania nástražných výbušných systémov. „V tejto oblasti patrí Slovensko medzi lídrov, čoho dôkazom je dôvera v nás vložená v podobe vedenia ukrajinského zvereneckého fondu. Zároveň ma nesmierne teší, že v spolupráci medzi NATO a EÚ ideme dobrým smerom. Už počas mimoriadneho samitu v Bratislave lídri členských krajín Únie vydali jasný pokyn implementovať spoločnú deklaráciu NATO – EÚ, o čom budeme určite hovoriť aj na štvrtkovom rokovaní,“ vysvetlil minister Gajdoš.

- Reklama -