Minister Gajdoš: Históriu si musíme vážiť, je nezmeniteľná

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

Na pozvanie ministra obrany SR Petra Gajdoša dnes na Slovensko pricestoval pri príležitosti osláv 72. výročia Slovenského národného povstania rumunský minister národnej obrany Mihnea Motoc. Predstavitelia Rumunska sa na oslavách v Banskej Bystrici zúčastňujú pravidelne, keďže ako krajina boli členom antifašistickej koalície a výrazne prispeli k oslobodzovaniu územia Slovenska.

„Som nesmierne rád, že sa stáva tradíciou to, že čelní predstavitelia Rumunska sú súčasťou našich osláv Slovenského národného povstania. Históriu si musíme vážiť, je nezmeniteľná. A treba aj takýmto spôsobom poďakovať rumunskému národu, bojovníkom – vojakom za to, že nám spolu s Červenou armádou a ďalšími členmi protifašistickej koalície vybojovali slobodu. Nikdy na takéto obete slobody a demokracie nesmieme zabudnúť,“ zdôraznil s tým, že sloboda prišla z východu.

Minister Gajdoš ešte pred oslavami SNP v Banskej Bystrici navštívil aj s rumunským partnerom vojenský cintorín rumunskej armády vo Zvolene „Som poctený, že som mohol byť na cintoríne, kde je pochovaných viac ako  desaťtisíc rumunských vojakov. Je to najväčší takýto vojenský cintorín mimo územia Rumunska,“ povedal minister národnej obrany Mihnea Ioan Motoc.

Po oslavách SNP v Banskej Bystrici, na ktorých sa zúčastnili traja najvyšší ústavní činitelia prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko a predseda vlády Robert Fico, sa ministri obrany stretli aj na pracovnom rokovaní.  Zhodli sa na tom, že Slovensko a Rumunsko majú rovnaké pozície v kľúčových otázkach zahraničnej politiky. Obe krajiny sú členmi NATO a Európskej únie. Ukážkovým príkladom slovensko-rumunského vojenského partnerstva je najmä spoločný projekt multinárodného ženijného práporu TISA. Šéf slovenského rezortu obrany pri tejto príležitosti tiež poďakoval za vyslanie rumunského príslušníka do slovenského NFIU.

- Reklama -