Minister Érsek vyzval RegioJet na dodržiavanie zmluvných podmienok

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

Ministerstvo dopravy už začiatkom roka 2015 zvýšilo kapacitu RegioJetu o dve jazdné súpravy. V dôsledku nehodových udalostí sú v súčasnosti dve súpravy dlhodobo nepojazdné. Premietlo sa to aj do nedostatočnej kapacity najmä počas rannej špičky. Pravidelné kontroly radenia súprav zároveň zistili, že za mesiac september viac ako štvrtina sledovaných vlakov nebola radená s dvomi, ale len jednou súpravou. Podľa ministerstva ide o porušenie zmluvných podmienok na strane súkromného dopravcu.

„Ministerstvo dopravy pridalo súpravy na trati Bratislava – Komárno, aby sme posilnili kapacitu v dopravných špičkách. Ide o dôležité železničné spojenie s juhom Slovenska, o ktoré majú cestujúci veľký záujem. Zároveň plne uhrádzame náklady na prevádzku a údržbu celkovo 12-tich vlakových súprav spoločnosti RegioJet. Znižovanie kapacity je porušenie zmluvy a zároveň sa to premieta aj do nespokojnosti cestujúcich“, uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Arpád Érsek.

Nasadenie dostatočnej kapacity vlakov, tak ako ich objednalo ministerstvo, je v kompetencii spoločnosti RegioJet. Ministerstvo dopravy preto žiada urýchlené riešenie situácie. V opačnom prípade pristúpi k sankciám. Ministerstvo dopravy zároveň vyšlo v ústrety súkromnému dopravcovi. Na základe požiadavky RegioJetu mu umožní prevádzkovať jeden pár komerčných medzištátnych vlakov na trati Bratislava – Praha a späť, pričom dôjde k úprave cestovného poriadku vnútroštátnych vlakov s cieľom zachovať bezpečnosť cestujúcich.

- Reklama -