Minister Brecely: Je potrebné sústrediť sa na kvalitnú dopravnú infraštruktúru

0
Roman Brecely, predseda Siete (Autor: SITA)

„Most sme opravili podľa plánu a túto kľúčovú dopravnú spojnicu už môžu naplno využívať obyvatelia Oravy, ale aj medzinárodná cestná doprava. Krízová situácia spojená s obmedzením dopravy na tomto úseku nás utvrdila v tom, že je potrebné sústrediť sa na kvalitu dopravnú infraštruktúru, ktorá je pre rozvoj regiónu Oravy nevyhnutná,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely.

Predmetom diela a stavebných prác bolo zriadenie a odstránenie dočasnej obchádzkovej trasy, ktorá riešila premostenie vodného toku oceľovou mostnou konštrukciou bez strednej podpory s nosnosťou 40 t dĺžky 60 m. Súčasťou prác bola realizácia komplexnej diagnostiky spodnej stavby mosta, jeho technické riešenie, odstránenie mostného provizória a realizácia spodnej a hornej časti stavby. Počas budovania obchádzkovej trasy bola po jestvujúcom mostnom objekte vedená premávka o nosnosti do 3,5 t. Intenzívne práce na odstránení havarijného stavu mosta trvali desať mesiacov.

Práce na stavbe mosta v Podbieli nesprevádzali žiadne mimoriadne udalosti. Najkomplikovanejšou časťou stavby bolo zrealizovanie obchádzkovej trasy pre možnosť vedenia nákladnej dopravy. Po jej spustení boli začaté práce na odstránení hornej stavby mostného objektu a zosilnení základov medziľahlého piliera a opôr.

Ďalšie práce spočívali v realizácií hornej stavby mosta, prechodových časti a príslušnej časti cesty I/59 Pred a za mostom. Most disponuje novými bezpečnostnými zariadeniami  a dopravnými značeniami ako sú napríklad zvodidlá, zábradlie, zvislé a vodorovné dopravné značenie.

- Reklama -