Máčovský (SIEť): Modernizácia armády si vyžaduje dodatočné zdroje

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Minister obrany Martin Glváč sa tvári transparentne a keď mu to vyhovuje, pri nákupoch výzbroje a techniky máva Bielou knihou o obrane SR. Financovane vládou sledovaných projektov modernizácie ozbrojených síl je však netransparentné.

Pozrime sa teda, aká je realita. Rozpočet ministerstva obrany na rok 2015 bol schválený na úrovni 797 mil. €. Na základe verejne dostupných zdrojov bol tento rozpočet v júni tohto roku zvýšený o takmer 84 mil. €. To, že si modernizácia armády vyžiada finančné prostriedky nad rámec schválených výdavkov na obranu, bolo zrejmé už pri prvých rozhodnutiach o nákupoch novej výzbroje a techniky pre ozbrojené sily. Faktom je, že našej armáde chýbajú zdroje a je nedostatočne vyzbrojená a vybavená. Pri zvažovaní rizík nedostatočnej obrany a bezpečnosti Slovenska, je zvyšovanie obranných výdavkov nevyhnutné. Vláda predsa zodpovedá za obranu krajiny a zásadná zmena bezpečnostného prostredia si vyžaduje rázne rozhodnutia. V tejto súvislosti je dodatočné vyčlenenie zdrojov v súlade s príslušným ustanovením Bielej knihy o obrane SR. V tomto dokumente sa uvádza, že na postupné prekonávanie dlhodobých deficitov v oblasti modernizácie ozbrojených síl budú vyčleňované dodatočné finančné prostriedky, nad rámec výdavkov kapitoly MO SR, účelovo určené na realizáciu vládou sledovaných projektov obmeny hlavných druhov výzbroje, techniky a materiálu. Otázkou však je, ktoré sú to tie vládou sledované projekty, na ktoré boli dodatočne vyčlenené peniaze daňových poplatníkov vo výške takmer 84 mil. €? Jasná odpoveď v tejto súvislosti chýba.

Občania sú citliví na “vyhadzovanie” finančných prostriedkov na zbrojenie a očakávajú, že rezort obrany bude otvorene a vecne informovať verejnosť o problémoch, s ktorými zápasí a bude informovať aj o návrhoch ich riešenia, vrátane krytia zdrojových potrieb.  Aj o tom hovorí vládou schválená  Biela kniha o obrane SR. 

Ivan Máčovský, vedúci pracovnej skupiny pre národnú obranu strany SIEŤ

- Reklama -