MZV: Viac ako 60 krajín sveta sa spojilo v boji proti daňovým únikom

0
Peter Kažimír (Autor: TASR)

Podpis dohovoru sa konal na okraj výročného Ministerského zasadnutia Rady OECD. Pri tejto príležitosti generálny tajomník OECD Ángel Gurría ministrom uviedol: „Kolektívnym podpisom upravíte 1100 zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia.“ 

Za Slovenskú republiku dohovor podpísal minister financií Peter Kažimír. Mnohostranný dohovor je jedným z výstupov projektu OECD/G20 na riešenie narúšania základov dane a presunov zisku („Projekt BEPS”). Tento krok by mal zabrániť tzv. stratégiám daňového plánovania, ktoré využívajú medzery a nesúlady v daňových pravidlách jednotlivých krajín na umelé presúvanie ziskov do lokalít s nízkymi alebo nulovými daňami. V nich realizujú minimálnu, alebo žiadnu podnikateľskú činnosť, čo vedie k únikom na dani z príjmov právnických osôb. S cieľom zabrániť takýmto postupom dohovor implementuje viaceré akcie BEPS, ako napr. opatrenia v oblasti zneužívania zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia, mechanizmov riešenia daňových sporov, neutralizácie zneužívania hybridných schém a vyhýbania sa situáciám existencie stálej prevádzkarne.
 
Dohovor nadobudne definitívnu platnosť po tom, čo ho na vnútroštátnej úrovni schváli minimálne 5 krajín, ktoré sa na podpise zúčastnili. 

- Reklama -