MZV: Slovensko na 29. zasadnutí Medzinárodnej koordinačnej rady programu MAB (Man and Biosphere – Človek a biosféra)

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

„Jednalo sa o tom či a za akých podmienok  tri z našich štyroch biosférických rezervácii – Východné Karpaty, Tatry a Slovenský Kras – môžu ostať súčasťou Svetovej siete biosférických rezervácii,“ povedala pre zástupkyňa Slovenského výboru MAB Zuzana Guziova.

Napriek tomu, že Slovensku v rámci Exit Strategy (stratégia vystúpenia), zahájenej v roku 2013, hrozilo vylúčenie týchto biosférických rezervácií zo zoznamu UNESCO, takéto rozhodnutie na zasadnutí nepadlo. Podľa Z. Guziovej sa jedná o jednoznačne pozitívny proces s cieľom zvýšenia kvality svetovej siete ako celku.

„Biosférické rezervácie sú  povzbudzované k spolupráci, k vymieňaniu si skúseností a k informovania sa o opatreniach, ktoré prinášajú prínosy pre obyvateľstvo, ktoré v biosférických rezerváciách žije. Riziko vylúčenia ale v určitej miere existuje, preto sa k týmto úlohám musíme stavať veľmi zodpovedne,“ objasnila.

Zástupkyňa Slovenského výboru MAB zároveň považuje cielenú propagáciu biosférických rezervácií ako medzinárodne významných území za kľúčovú k naplneniu ich potenciálu pre rozvoj turizmu, prínosného hlavne pre obyvateľov daných oblastí. Iná skupina aktivít by mala byť zameraná na to, aby sa ľuďom vedeli ponúkať doplnkové aktivity, ktoré ich budú motivovať, aby v území ostali čo najdlhšie – aj viacero dní. „Ideálne sú také aktivity, ktoré im zábavnou formou zároveň prinesú nové poznatky o prírodných a kultúrnych hodnotách územia, miestnych tradíciách,  jedlách, ako aj o lokálnych iniciatívach, ktoré podporujú udržateľný rozvoj v súlade s hlavným poslaním biosférických rezervácií,“ vyjadrila sa. 

Práve v uvedenom ohľade je dôležité plne využívať potenciál značky UNESCO na inšpirovanie ľudí zo slovenskćh regiónov pozitívnymi a fungujúcimi príkladmi a zároveň zapájať mladých ľudí do aktivít v biosférických rezerváciách. Nevyhnutná bude preto podľa Z. Guziovej podpora zo strany štátnych orgánov SR, najmä pri integrácii biosférických rezervácií do rozvojových stratégií a programov, pri realizovaní vedeckých projektov v týchto oblastiach a posilnení ich riadenia. „Na globálnej úrovni sú biosférické rezervácie uznané ako medzinárodne významné územia, ale na našej národnej úrovni nie je zohľadnené, že z tohto postavenia vyplýva aj viac povinností a úloh, ktoré musia splniť aby si mohli zachovať svoju výnimočnú hodnotu a prinášali úžitok obyvateľom,“ povedala pre SD SR pri UNESCO Z. Guziova. 

- Reklama -