MZV: Rozhodnutia ÚVO potvrdzujú zákonnosť postupov pri obstarávaní SK PRES

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Kontrola, ktorú ÚVO inicioval na základe podnetu Transparency International Slovensko, konštatovala, že uplatnenie výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní bolo odôvodnené, pretože boli súčasne splnené tri podmienky: celková hodnota zákazky neprekročila zákonom stanovenú hranicu; predmet zákazky bol potrebný na zabezpečenie prípravy a samotného výkonu SK PRES; a predmetom zákazky neboli tovary a služby bežne dostupné na trhu. Agentúra Evka, s.r.o. zabezpečovala 22. februára 2016 podujatie s názvom „Európa na Slovensku“ – predstavenie loga slovenského predsedníctva v Rade EÚ v historickej budove SND v Bratislave.

„Vykonanou kontrolou (…) najmä overením oprávnenosti aplikácie výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní v zmysle § 1 ods. 3 písm. 1) zákona o verejnom obstarávaní a posúdením súladu zvoleného postupu kontrolovaného opri uzatváraní Zmluvy o realizácii podujatia so zákonom o verejnom obstarávaní nebolo z predloženej dokumentácie zistené porušenie zákona o verejnom obstarávaní,“ píše sa v zázname o kontrole, doručenom na MZVaEZ SR. 

V druhom prípade – kontrole úkonov súvisiacich so Zmluvou o spolupráci s agentúrou Viva Musica! pri zabezpečovaní otváracieho koncertu SK PRES 2. júla na námestí M. R. Štefánika v Bratislave ÚVO zastavil konanie z vlastného podnetu, keď v správe konštatoval, že ministerstvo preukázalo oprávnenosť aplikovania výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní, a že teda konalo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

Minister M. Lajčák vyslovil v súvislosti s výsledkami oboch kontrol uspokojenie.

ÚVO vykonáva zo zákona dohľad nad dodržiavaním povinností verejného obstarávateľa, a v rámci tohto dohľadu vykonáva kontroly postupu zadávanie zákaziek, t.j. skúma zákonnosť príslušných úkonov s cieľom zaručiť transparentnosť zadávania zákaziek a dodržiavanie zásad rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie záujemcov alebo uchádzačov pri dodržaní princípu hospodárnosti a efektívnosti.

    - Reklama -