MZV: Podpísanie Memoranda o porozumení o zámere zvýšiť prenosovú kapacitu medzi energetickými sieťami Slovenskej republiky a Ukrajiny

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Memorandum podpísal predseda predstavenstva prevádzkovateľa prenosovej sústavy v Slovenskej republike spoločnosti SEPR a.s. Miroslav Obert a predseda predstavenstva ukrajinského prevádzkovateľa štátnej spoločnosti Ukrenergo Vsevoloďa Kovaľčuk. 

Na základe Memoranda sa predpokladajú spoločné aktivity SEPS a.s. a Ukrenergo pri modernizovaní existujúceho energetického prepojenia medzi ukrajinským Mukačevom a slovenskými Veľkými Kapušanmi. Toto prepojenie (400 kV, 700 MW), ktoré bolo postavené ešte v roku 1959, je už zastarané. Nahradiť by ho mala jedno alebo dvojvetvová línia, ktorú by bolo možné využívať na dodávky a obchodovanie s elektrinou v oboch smeroch.

Modernizácia prepojenia energetických sústav je okrem rozširujúcich sa aktivít v oblasti plynárenstva (tranzit a reverz plynu, záujem slovenských spoločností o spoluoperovanie ukrajinským tranzitným plynovodom a ťažbu plynu na Ukrajine) ďalším konkrétnym príkladom rozvíjajúcej sa slovensko-ukrajinskej spolupráce.  

- Reklama -