MZV: M. Lajčák rokoval s generálnym tajomníkom OECD A. Gurríom

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

M. Lajčák ocenil úlohu OECD a význam odporúčaní organizácie pre formulovanie sektorových politík SR: „Teší ma, že predložená správa OECD odráža kľúčové potreby Slovenska, osobitne v oblastiach, v ktorých pociťujeme zaostávanie, ako je zdravotníctvo a najmä vzdelávanie. Máme záujem na ďalšom prehlbovaní našej vzájomnej spolupráce, osobitne v oblastiach, ktoré pre nás predstavujú závažnú výzvu – ako je boj proti korupcii a implementácia trvalo udržateľných cieľov rozvoja,“ povedal minister. 

Ekonomické prehľady patria k najvýznamnejším výstupom, ktoré sú spojené s členstvom v OECD; organizácia ich pripravuje v pravidelnom intervale približne každé dva roky a ich prostredníctvom sa snaží poskytnúť členským štátom objektívny pohľad na ich aktuálnu situáciu, vrátane odporúčaní pre najbližšie obdobie. Aktuálny Ekonomický prehľad hodnotí popri ekonomickej výkonnosti SR, kde konštatuje silný ekonomický rast, aj vysoké školstvo, so zameraním na zručnosti obyvateľstva a oblasť zdravotníctva. OECD vo svojej správe publikuje odporúčania, ktoré nie sú záväzné, no môžu byť inšpiráciou pre tvorbu politík SR.

Minister s hosťom diskutoval aj o spolupráci s OECD v nadväznosti na priority, ktoré M. Lajčák predstavil ako predsedajúci 72. VZ OSN, osobitne v oblasti Agendy 2030 a cieľov trvalo udržateľného rozvoja, ale aj pri príprave migračného kompaktu. 

- Reklama -