MZV: I. Korčok vo Švajčiarsku otvoril honorárny konzulát SR v Eclépens

0
I. Korčok vo Švajčiarsku otvoril honorárny konzulát SR v Eclépens (Autor: MZV)

Do funkcie honorárneho konzula bol vymenovaný François de Coulon, švajčiarsky podnikateľ v oblasti vinárstva, ktorý v rokoch 1995 a 1996 pôsobil aj na Slovensku. Okrem pomoci slovenským občanom bude jeho úlohou iniciovanie a podpora nových slovensko-švajčiarských partnerstiev v oblasti obchodu, turizmu, vedy a výskumu, vzdelávania a kultúry.

Na otvorení honorárneho konzulátu sa zúčastnili predstavitelia kantonálnej a mestskej správy ako aj hostia z ekonomickej sféry a krajanskej komunity.

„Úloha honorárnych konzulov má v dnešnom dynamickom svete význam nielen pri pomoci našim krajanom, ale aj pri podpore investícií a rozvíjaní kultúrnych vzťahov. Výborné švajčiarsko-slovenské vzťahy tak majú priestor pre ďalší rozvoj,“ uviedol pri tejto príležitosti štátny tajomník I. Korčok.

Štátny tajomník I. Korčok rokoval tiež so štátnou tajomníčkou Ministerstva zahraničných vecí Švajčiarska Pascale Baeriswyl, s ktorou okrem bilaterálnej relácie diskutoval o vzťahoch medzi EÚ a Švajčiarskom a o aktuálnych medzinárodno-politických otázkach.

„Vzťahy Európskej únie so Švajčiarskom sú pre obe strany pomerne komplexnou záležitosťou. Partneri ocenili angažovanosť SR počas predsedníctva v Rade EÚ a Slovenská republika je pripravená naďalej podporovať rozvoj vzájomných vzťahov. S odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ rastie význam ďalších externých účastníkov vnútorného trhu EÚ,“ uviedol štátny tajomník Ivan Korčok.

- Reklama -