MZV: I. Korčok v Paríži: Na podobu jadra európskej integrácie nevystavujeme “bianko šek”

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Rokovania potvrdili spoločný záujem rozvíjať ďalej bilaterálnu spoluprácu medzi Slovenskom a Francúzskom. Pre obidve krajiny bude budúci rok dôležitým pri spoločných podujatiach pripomínajúcich okrem iného 100. výročie ukončenia I.  svetovej vojny a zásadný podiel Francúzska na vzniku ČSR v roku 1918.

“Pripomínanie historických udalostí nie je len o symboloch. Ak chceme hľadať odpovede na súčasné problémy, musíme si pripomínať dôvody a hodnoty, na ktorých vznikla idea integrácie. Jej korene sú v tragédiách 20. storočia. Verím, že symbolický “osmičkový” rok, ktorý je tak dôležitý ako pre Francúzsko, tak aj pre Slovensko, nás ešte viac zblíži a dodá odhodlanie urobiť v EÚ to, čo dnes potrebuje najviac, a to návrat dôvery našich občanov”, uviedol pri tejto príležitosti štátny tajomník. 

Najdôležitejšou témou rokovaní v Elyzejskom paláci, ako aj na francúzskom ministerstve pre Európu a zahraničné veci bola budúcnosť EÚ. “Nová francúzska administratíva je veľmi odhodlaná zásadným spôsobom ovplyvniť smerovanie debát o budúcnosti EU.  Slovensko si tvorí svoj vlastný názor. Tak ako každý v EÚ, aj my sa budeme snažiť presadiť maximum z vlastných predstáv. Tie sú v mnohom spoločné, ale zďaleka to neznamená, že sú identické vo všetkom. Slovensko je pripravené na hlbšiu integráciu všade tam, kde to prinesie pridanú hodnotu pre nás a celú EU. Ale na ideu jadra nevystavujeme bianko šek. Hovoríme, že chceme debatu ovplyvňovať, chceme sa v dôležitých rozhodnutiach vidieť a nebyť len pasívnym pozorovateľom. Osobitne to platí pre budúcu podobu eurozóny, kde nemám pochýb o tom, že minister financií Peter Kažimír do tejto debaty vstúpi na európskej úrovni veľmi výrazne”, uviedol v Paríži štátny tajomník Ivan Korčok.

- Reklama -