MZV: I. Korčok v Berlíne: V spolupráci s Nemeckom ideme ešte ďalej

0
Vlajka Slovenskej repubiky (Autor: SITA)

Počas rokovania si potvrdili ambíciu do konca tohto roka etablovať medzi Slovenskom a Nemeckom „štruktúrovaný dialóg“ špecifikujúci oblasti spolupráce v spoločnom pracovnom programe. Štátny tajomník v tejto súvislosti skonštatoval: „pretavujeme do konkrétnych krokov politické rozhodnutie premiéra Fica a kancelárky Merkel o nastavení systematickej spolupráci vybraných ministerstiev našich krajín“. Obaja vystúpili aj na Nemecko-slovenskej reflexnej skupine, kde spoločne s analytikmi a expertmi oboch krajín hovorili o budúcnosti EÚ z pohľadu Berlína a Bratislavy. Išlo už o šieste stretnutie reflexnej skupiny, ktorá poskytuje expertné výstupy k aktuálnym európskym a zahraničnopolitickým témam.

Štátny tajomník absolvoval taktiež rokovania s poslancami Bundestagu pre európske záležitosti za najsilnejšie politické strany CDU/CSU a SPD. Nemecko čakajú koncom septembra voľby, ktoré budú kľúčové pre súčasnú diskusiu o budúcnosti EÚ. „Francúzsko-nemecký tandem vždy poháňal Úniu vpred a už teraz sú značné očakávania, ako bude táto spolupráca vyzerať na jeseň. Prezident Macron má ambiciózne návrhy napr. pri integrácií eurozóny. Pokiaľ sa ich podarí skombinovať s nemeckým pragmatizmom, očakávam konkrétne návrhy, ktoré prispejú k posilneniu a stabilizácií Európy,“ dodal Korčok.   

Počas nabitého dňa sa štátny tajomník stretol aj s Emily Haber, štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra. Obaja sa zhodli, že v prípade migrácie musíme prioritne zastaviť prílev migrantov z Líbye a ochrániť naše vonkajšie hranice. Haber jedným dychom dodala, že reformu Spoločného európskeho azylového systému nebudeme môcť neustále odkladať. Na záver dňa diskutoval štátny tajomník s politickými analytikmi v Nemeckej spoločnosti pre zahraničné veci (DGAP) o možnostiach viacrýchlostnej Európy.

- Reklama -