MZV: I. Korčok s gruzínskym partnerom: „Konkrétne výsledky reforiem našich partnerov musia byť opätované konkrétnymi krokmi z našej strany“

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Štátny tajomník potvrdil našu dlhodobú tézu, že „Slovensko ostáva zástancom teritoriálnej integrity a suverenity Gruzínska a naďalej podporuje jeho európske a euroatlantické integračné ambície“. Podľa gruzínskeho partnera sa jeho krajina napriek okupácii snaží o pragmatickú spoluprácu s cieľom zlepšenia životných podmienok na obidvoch stranách administratívnej deliacej línie. 

Podľa I. Korčoka je zrušenie vízovej povinnosti, ktoré sa podarilo počas SK PRES, vynikajúcim príkladom spoločného úspechu, vďaka ktorému občania Gruzínska pocítia konkrétny prínos spolupráce s EÚ. Obaja partneri sa zhodli, že rozhodnutie má v krajine značný politický dopad a vyslalo jej občanom silný proeurópsky odkaz. Doteraz vycestovalo okolo 11-tisíc občanov Gruzínska do Schengenskej zóny.

V súvislosti s ďalšou spoluprácou s EÚ štátny tajomník konštatoval, že „EÚ sa borí so svojimi vlastnými problémami, ale politika rozširovania a spolupráca s krajinami na východ nemôžu ísť na ich úkor. Slovensko bude aj naďalej pripomínať, že konkrétne výsledky reforiem našich partnerov musia byť opätované konkrétnymi krokmi z našej strany.“ V tomto kontexte by sa nastávajúci samit Východného partnerstva nemal obmedziť len na inventarizáciu a nastavenie administratívnych či technických cieľov. Partnerom, akým je Gruzínsko, ktoré je schopné realizovať reformy, je potrebné ponúknuť politickú víziu ďalšej spolupráce.

V. Dolidze poďakoval za podporu európskych a euroatlantických integračných ambícií ako aj za financovanie projektov a aktivít v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska. Vyzdvihol pritom projekt „Národný konvent Gruzínska o EÚ” podporovaný zo zdrojov SlovakAid.

 

- Reklama -