MŽP: Vytriedený odpad by mala mať na starosti len jedna agentúra

0
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

Ministerstvo životného prostredia plánuje zmenu vo fungovaní takzvaných organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) a uvažuje o zriadení jednej agentúry, ktorá prevezme zodpovednosť za financovanie, zber a recykláciu vytriedených odpadov v mestách a obciach. O ďalšej novele zákona o odpadoch už envirorezort rokuje so svojimi partnermi, ako sú Združenie miest a obcí Slovenska, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení či Republiková únia zamestnávateľov. „Na stole je aj variant, že zber nebude riešiť niekoľko OZV, ale jedna agentúra, ktorú by zriadili výrobcovia, štát by mal len kontrolnú úlohu,“ uviedol v tejto súvislosti minister životného prostredia László Sólymos. Dodal, že MŽP chce zlepšiť systém zberu tam, kde zistil za posledný rok a pol nedostatky. „Keďže sa zaviedol úplne nový systém, treba ho priebežne doladiť,“uviedol.

Ako doplnil hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák, vznik stabilizačného prvku v podobe agentúry riadenej samotnými výrobcami je len jednou zo zvažovaných alternatív, ako odstrániť nedostatky pri fungovaní zberu a triedenia odpadu v obciach a mestách na Slovensku. “Finálna dohoda ešte nie je na stole,” zdôraznil Ferenčák. Vysvetlil, že cieľom ministerstva je skvalitniť koordináciu medzi jednotlivými subjektmi na trhu s odpadom, stransparentniť celý systém a nastaviť stabilné podmienky pre zvyšovanie miery triedenia a recyklácie na Slovensku.

Zákon o odpadoch platný od roku 2016 zaviedol takzvanú rozšírenú zodpovednosť výrobcov, čo znamená, že výrobcovia financujú triedený zber a recykláciu odpadov v mestách a obciach. Organizácie zodpovednosti výrobcov sú zmluvné subjekty, cez ktoré výrobcovia odpadov, obec i zberné spoločnosti financujú triedený zber. Výrobcovia podľa nového zákona o odpadoch, ktorý je platný od júla minulého roka, musia prispievať do OZV, pričom z týchto prostriedkov následne obce financujú separovanie odpadov na svojom území.

- Reklama -