M. Lajčák v prednáške na UMB v Banskej Bystrici: „Európska únia je náš vitálny životný priestor“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

„Európska únia je náš vitálny životný priestor. Sme jediná krajina v rámci V4, ktorá je členom elitnej skupiny – Eurozóny. Žiadna iná krajina, ktorá vstúpila v 2004 nevyužila tak výrazne šancu ako Slovensko. Keď sme do únie vstupovali, náš podiel HDP na jedného občana v pomere k priemeru EÚ bol 59 %, o desať rokov neskôr to bolo 77 %, žiadna iná krajina taký nárast nezaznamenala. To, že sa k nám hrnú zahraničné investície je fakt, o ktorom netreba polemizovať. Čo je to Schengen a Erasmus, to vám nemusím vysvetľovať. To všetko máme vďaka tomu, že sme členom EÚ. EÚ nie je dokonalá, lebo dokonalý organizmus neexistuje, ale je nepochybne najlepšou odpoveďou na všetky výzvy, ktoré tu okolo nás sú. Ak vás niekto bude presviedčať, že existuje lepšia alternatíva k EÚ, ten nevie, o čom hovorí. Som presvedčený, že budúcnosť SR je v EÚ a hazardovať s akoukoľvek inou alternatívou by bolo nezodpovedné voči tejto krajine,“ povedal v príhovore M. Lajčák. Upozornil tiež na niektoré problémy, s ktorými sa EÚ v poslednom čase borí, vrátane brexitu či nárastu vlny populistov. Ako však zdôraznil, je potešiteľné, že „keď ľudia stoja pred voľbou EÚ alebo nie EÚ, vyberú si úniu“.

Do diskusie, ktorá poskytla priestor názorom a návrhom mladých ľudí o možných riešeniach, prispeli popri ministrovi aj štátny tajomník MZVaEZ SR Ivan Korčok, ktorý v rámci študentského panelu komentoval príspevky o budúcnosti EÚ troch študentov UMB, ako aj zástupcovia parlamentných politických strán Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA), Martin Klus (SAS) a analytik portálu EurActiv.sk Radovan Geist.

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici má s rezortom diplomacie podpísanú už od roku 2012 Dohodu o spolupráci. Je jedinou univerzitou s akreditovaným magisterským a doktorandským štúdiom v odbore diplomacia v SR.

Viac TU.

- Reklama -