M. Lajčák v Pekingu: “Vnímame rastúcu úlohu Číny pri riešení globálnych a regionálnych výziev”

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Na úvod programu sa minister stretol v Pekingu so štátnym radcom vlády ČĽR pre zahraničné veci a bývalým ministrom zahraničných vecí Yang Jiechi, ktorý zodpovedá za tvorbu zahraničnej politiky ČĽR a je pravou rukou prezidenta Xi Jinpinga v oblasti zahraničnej politiky. Minister sa v rozhovore poďakoval za podporu, ktorú mu Čína prejavila minulý rok pri jeho kandidatúre na pozíciu generálneho tajomníka OSN a predstavil svoje priority ako predsedu 72. VZ OSN. 

“Organizácia spojených národov je najreprezentatívnejšou a najdôležitejšou organizáciou, ktorú máme. Globálne líderstvo je však niečo, čo si vyžaduje podporu a pomoc všetkých dôležitých aktérov, vrátane Číny. Je mojou ambíciou spojiť kvalitu iniciatív, vyváženosť voči všetkým trom pilierom OSN s koncentráciou na ľudí, na zlepšenie ich života,” povedal M. Lajčák. Čína je nielen aktívnym členom medzinárodného spoločenstva, ale aj významnou krajinou v systéme OSN, ako jej zakladajúci štát a stály člen Bezpečnostnej rady. Je zároveň kľúčovým prispievateľom do konkrétnych aktivít OSN a jej organizácií. “Vnímame rastúcu úlohu Číny pri riešení globálnych a regionálnych výziev, vrátane klimatických zmien a implementácie rozvojovej Agendy 2030. Som presvedčený, že vzájomná spolupráca má čo ponúknuť obom stranám,” povedal minister, ktorý poukázal na skutočnosť, že po oznámení amerického prezidenta o odstúpení USA od Parížskej klimatickej dohody sa Čína stala aj v tomto smere lídrom v medzinárodnom meradle. Ako sa partneri ďalej zhodli, mier a rozvoj sú úzko prepojené témy, ktoré si v nadchádzajúcom období budú vyžadovať ešte väčšiu pozornosť. V tejto súvislosti vyjadril Y. Jiechi plnú podporu M. Lajčákovi ako budúcemu predsedovi VZ OSN v jeho snahách o rozpracovanie tejto agendy.

Partneri diskutovali aj o niektorých aspektoch reforiem OSN, vrátane tej, ktorá sa týka zastúpenia členských krajín v Bezpečnostnej rade OSN.

M. Lajčák potvrdil nemennosť postoja Slovenskej republiky, ktorá plne rešpektuje suverenitu a teritoriálnu integritu ČĽR, dodržiava politiku jednej Číny a podporuje princíp nezasahovania do jej vnútorných záležitostí.

- Reklama -