M. Lajčák s českou veľvyslankyňou aj o prípravách Slovenska na predsedníctvo v OBSE v roku 2019

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Minister ocenil nadštandardnú úroveň dvojstranných vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou, vyjadrenú v celom rade spoločných aktivít, o.i. v spoločných zasadnutiach vlád, spoločnom plánovaní podujatí v rámci osláv a pripomienky výročí dejinných udalostí v roku 2018, v spolupráci v ekonomickej a sociálnej oblasti na platforme tripartít, ale napríklad aj v obrannom sektore, kde nedávno došlo k podpisu dohody o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

M. Lajčák tiež ocenil spoluprácu oboch krajín na platforme V4, ktorú chápeme ako dôležitý nástroj regionálnej spolupráce s cieľom posilňovania Európy, ale zároveň rešpektujeme odlišné názory našich partnerov na niektoré úvahy o budúcnosti EÚ: „SR má ambíciu udržať jednotu a spoluprácu 27 členských krajín v rámci jedinečného projektu EÚ. Rešpektujeme rôznorodosť názorov, no Slovensko chce zostať v jadre integrácie, participovať na výhodách, ktoré prináša, a zároveň byť partnerom a prínosom pri riešení spoločných problémov.“

S českou veľvyslankyňou minister tiež hovoril o prípravách Slovenska na predsedníctvo v OBSE v roku 2019, kde rezort diplomacie SR momentálne pracuje na budovaní predsedníckeho tímu a selektovaní tematických priorít s dôrazom na vyvážený prístup ku všetkým trom dimenziám OBSE. 

 
- Reklama -