M. Lajčák podpísal Memorandum o systémovej medzištátnej spolupráci medzi Slovenskom a Nemeckom

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

„Memorandum o prehĺbenom dialógu, ktoré sme dnes podpísali, dáva spolupráci slovenských a nemeckých rezortov systematický a pravidelný charakter. Prehĺbený dialóg bude otvoreným formátom, to znamená, že umožní užšie kontakty na úrovni rezortov a parlamentov, spolkových krajín aj samosprávnych krajov, miest a obcí,“ povedal M. Lajčák. 

Podpisom spomínaného Memoranda obe krajiny oficiálne ustanovujú tzv. štrukturovaný, prehĺbený politický a expertný dialóg ako intenzívnejšiu formu spolupráce, ktorú Nemecko udržiava s niektorými vybranými krajinami. Rámec tejto spolupráce bol dohodnutý počas návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v Berlíne v apríli tohto roka. 

Cieľom štrukturovaného dialógu je, aby rezorty v pravidelných intervaloch na politickej úrovni bilaterálne zhodnotili, kde vidia možnosť užšej vzájomne výhodnej spolupráce, ktorá má osobitný politický význam v období, keď aj v rámci európskeho procesu dochádza k novým impulzom a iniciatívam. Ako to uviedol šéf slovenskej diplomacie, do konca roka by sme chceli finalizovať Akčný plán, ktorý by stanovil konkrétne formy a projekty spolupráce. Následne by k podpisu tohto plánu mohlo dôjsť začiatkom roka 2018, v symbolickej nadväznosti na 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi dvoma krajinami. 

V obsažnom rozhovore s nemeckým ministrom S. Gabrielom diskutoval M. Lajčák o budúcnosti európskeho projektu, Západnom Balkáne, Turecku, a ďalších témach. 
Vyzdvihol tiež konštruktívnu úlohu, ktorú Nemecko zohráva pri riešení problémov dnešného sveta a to aj na pôde OSN, je angažovaným obhajcom ľudských práv, napomáha globálnej stabilite, poskytuje rozvojovú pomoc a je zástancom trvalo udržateľného rozvoja. „Osobne sa preto veľmi teším na našu spoluprácu počas môjho pôsobenia v pozícii predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. Neviem si predstaviť úspešné fungovanie svetovej organizácie bez Nemecka a som rád, že sa mi v tomto smere dostalo ubezpečenia od nemeckého kolegu o plnej podpore. Teším sa na našu ďalšiu spoluprácu,“ povedal minister. 

M. Lajčák v sprievode S. Gabriela absolvoval stretnutie s vedením automobilky Volkswagen vo Wolfsburgu. Minister sa vyslovil pochvalne na margo viac ako 25 rokov úspešnej spolupráce s automobilkou, ktorá je na Slovensku najväčším investorom a najvýznamnejším zamestnávateľom, a vyjadril nádej, že vzájomná spolupráca bude pokračovať a napredovať aj naďalej. V tejto súvislosti diskutoval so zástupcami automobilky špecificky o aktuálnej téme odborného školstva. 

- Reklama -