M. Lajčák na porade ekonomických diplomatov: „Úlohu rezortu vnímam ako koordinátora, integrátora a akcelerátora procesov“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

„Úlohu rezortu vnímam v oblasti ekonomickej diplomacie ako koordinátora, integrátora a akcelerátora procesov. Som rád, že ekonomická diplomacia sa konečne stala integrálnou súčasťou výkonu zahraničnej politiky, pracuje s ňou takmer každý náš zastupiteľský úrad, máme lepšie spojenie s podnikateľským sektorom, a teda aj informácie o jeho kapacitách, prostredníctvom Podnikateľského centra ponúkame informačné, poradenské a asistenčné služby. Od ekonomických diplomatov chceme, aby hľadali pridanú hodnotu s ohľadom na presadzovanie slovenských záujmov v krajinách pôsobenia. Každý podnet zvonku je pre nás inšpiráciou,“ povedal M. Lajčák pred širokým auditóriom, v ktorom bolo viac ako 60 ekonomických diplomatov zo všetkých kútov sveta. Účastníkom sa prihovorila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a minister financií SR Peter Kažimír.

Ako súčasť pravidelnej porady ekonomických diplomatov zorganizovalo MZVaEZ SR aj Slovenské exportné fórum v spolupráci s agentúrou SARIO, ktoré bolo priestorom pre výmenu skúseností ekonomických diplomatov vyslaných na zahraničné misie a ďalších aktérov obchodnej diplomacie na národnej úrovni (SARIO, EXIMBANKA, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, Slovenská obchodná a priemyselná komora) so slovenskými podnikateľmi. 

Program porady ekonomických diplomatov pokračuje vo štvrtok panelovými diskusiami a v piatok Dňom ekonomickej diplomacie v Banskej Bystrici, spojeným s návštevou Železiarní Podbrezová a spoločnosti Gevorkyan s.r.o.

Viac TU.

- Reklama -