M. Lajčák na FAC v Luxemburgu: „Sýrsky konflikt má len politické riešenie, ktoré musia dohodnúť samotní Sýrčania“

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Hlavný dôraz kladie nová stratégia na plánovanie aktivít EÚ v období po dosiahnutí politickej dohody o riešení konfliktu – únia tak v predvečer konania Bruselskej konferencie naplánovanej na stredu 5. apríla vysiela jasný signál, že chce byť angažovaná pri obnove krajiny a vytváraní prostredia pre návrat sýrskeho obyvateľstva do domovov po ukončení násilia. „Konflikt v Sýrii už trvá viac ako šesť rokov a je zlyhaním nás všetkých, medzinárodnej komunity, že sme neboli schopní zabrániť obrovskému utrpeniu bežných ľudí, rozsiahlemu ničeniu a terorizmu. Táto kríza a pokračujúce boje majú negatívny dopad na susedné krajiny a regionálnu stabilitu. Našou prioritou je urobiť všetko pre urýchlené ukončenie násilností. Sýrsky konflikt má len politické riešenie, ktoré musí byť podporené dohodnuté a akceptované samotnými Sýrčanmi. Hoci podporujeme politické požiadavky sýrskej opozície, je potrebné ju neustále nabádať, aby sa zjednotila a dištancovala od radikálnych a teroristických elementov. Pretrvávajúce konflikty medzi jednotlivými frakciami i rozdielne postoje k vyriešeniu krízy naznačujú, že opozícia zatiaľ nemá potenciál na stabilizáciu či vedenie krajiny,“ povedal po skončení rokovania slovenský minister. Ako dodal, v období charakterizovanom prebiehajúcimi rokovaniami a nedokonalým dodržiavaním prímeria, je nutné podporovať poskytovanie humanitárnej a rozvojovej pomoci. Slovenská republika by uvítala vytvorenie reprezentatívneho orgánu v Sýrii, ktorý by stanovil plán rekonštrukcie krajiny, a v súlade s ním bude EÚ plánovať svoju pomoc. 

Ministri diskutovali aj o vývoji v Jemene, kde dlhotrvajúci konflikt spôsobuje jednu z najväčších humanitárnych kríz súčasnosti. „Panuje zhoda, že sa musíme angažovať viac pri zastavení bojov a hľadaní mierového riešenia pod hlavičkou OSN. Ruka v ruke s tým musí ísť aj poskytovanie humanitárnej pomoci; prvoradým je umožniť bezpečný prístup humanitárnych pracovníkov a organizácií tam, kde je situácia naozaj kritická,“ povedal M. Lajčák.

FAC sa venovala aj zhodnoteniu ostatného vývoja v Líbyi, kde je naďalej kľúčové vytvoriť a garantovať spoľahlivé politicko-bezpečnostné prostredie a dosiahnuť dohodu znepriatelených strán o mieri a potrebnej politickej i ekonomickej transformácii. Slovensko vyjadrilo ústami ministra M. Lajčáka znepokojenie nad neistotou a pomalým tempom mierového procesu v Líbyi, ktorý je dôsledkom neschopnosti zapojiť doň všetkých relevantných hráčov. „Presadzujeme preto vyváženejšiu a flexibilnejšiu politiku únie, a podporujeme snahy väčšmi zapojiť EÚ do aktivít kľúčových medzinárodných a regionálnych hráčov. Boj s nelegálnou migráciou a pomoc pri strážení líbyjských hraníc naďalej musí ostať najdôležitejšou súčasťou nášho angažovania sa v krajine,“ uviedol M. Lajčák.

Situácia v Sýrii, Jemene a Líbyi, ako aj riešenie súvisiacich regionálnych tém boli aj súčasťou diskusie ministrov s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov A. A. Gheitom počas pracovného obeda.

Rada prijala závery o Sýrii, Jemene, Somálsku a o podpore a ochrane práv dieťaťa vo svete.

- Reklama -