M. Lajčák na FAC: “Medzinárodné spoločenstvo musí aplikovať rozumnú kombináciu tlaku a dialógu na severokórejský režim”

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Ako to bolo konštatované počas rokovania, za uplynulý rok od prijatia Globálnej stratégie EÚ sa podarilo dosiahnuť najmä pokrok v oblasti bezpečnosti a obrany, vyjadrený najmä v posune diskusie o aktivácii stálej štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany (PESCO), ale aj napríklad v spolupráci EÚ-NATO. “Je to dôkaz toho, že členské štáty EÚ vnímajú Globálnu stratégiu ako živý dokument, ktorý postupne zavádzame do praxe, aby sme efektívnejšie reagovali na aktuálne výzvy. Medzi nimi je potrebné venovať pozornosť aj témam ako migrácia, klimatické zmeny či prevencia konfliktov. Nesmieme však zabúdať ani na západný Balkán, transatlantické vzťahy a región strednej Ázie,” povedal M. Lajčák, pričom potvrdil pripravenosť v pozícii predsedu 72. VZ OSN prispieť k ďalšiemu prehĺbeniu partnerstva EÚ-OSN. Ministri sa v predpoludňajšej diskusii venovali aj pokračujúcemu jadrovému a raketovému program KĽDR, ktorý je v rozpore s viacerými prijatými rezolúciami BR OSN, a diskutovali o možnostiach, ako by EÚ mala na tento vývoj reagovať. “Je zrejmé, že otázku jadrového programu Severnej Kórey nevyrieši vojenský zásah. Medzinárodné spoločenstvo musí aplikovať rozumnú kombináciu tlaku a dialógu na severokórejský režim, aby prestal ignorovať rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Sankcie a stupňovanie tlaku nemôžu byť našou jedinou politikou, ak chceme dosiahnuť výsledky, musíme mať na stole niečo konkrétne,” povedal M. Lajčák. Rada schválila závery ku KĽDR, v ktorých rozhodne odsúdila porušovanie medzinárodných záväzkov zo strany Pchjongjangu a vyzvala severokórejský režim na bezodkladné podrobenie sa príslušným rezolúciám OSN a zapojenie sa do dialógu o jadrovom odzbrojení. 

FAC následne nadviazal na aprílovú diskusiu o Líbyi, ktorá je kľúčovým ohnivkom v snahách o zastavenie narastajúcej vlny migrantov prúdiacich do Európy. Ministri deklarovali pripravenosť podporiť aktivity nového osobitného predstaviteľa GT OSN pre Líbyu Ghassana Salamé a súhlasili s predĺžením mandátu misie EÚ EUBAM Líbya. Rada v prijatých záveroch vyjadrila podporu líbyjskej vláde ako jedinému legitímnemu orgánu moci v krajine a vyzvala všetkých aktérov politických procesov v Líbyi, aby sa zdržali násilia a viedli dialóg s cieľom vybudovať civilnú národnú bezpečnostnú architektúru. FAC tiež odsúdila porušovanie zbrojného embarga zavedeného OSN, a opätovne potvrdila už zavedené sankcie. 

Líbya s prepojením na migráciu na centrálnej Stredomorskej ceste bola aj témou pracovného obeda ministrov za účasti vysokého komisára OSN pre utečencov Filipa Grandiho a generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu Williama Lacyho Swinga. Ako to uviedol M. Lajčák, Slovensko vidí osobitnú príležitosť zlepšiť kolektívnu odozvu na migračné výzvy v procese prípravy tzv. globálnych kompaktov pre migráciu a pre utečencov, ktoré budú patriť medzi priority 72. zasadnutia VZ OSN. “Záchrana životov zostáva našou top prioritou. Je potrebné oceniť prácu mimovládnych organizácií, ktoré zachraňujú životy na mori. Na druhej strane, je nutné – tak ako to navrhuje Taliansko – spracovať kódex správania sa, ktorého by sa mali tieto organizácie pridržiavať, aby ich aktivity neboli v protiklade s princípmi, ktorými sa riadi pobrežná stráž. Musíme nájsť správny pomer medzi bezpečnosťou a humanitárnymi aspektmi,” povedal M. Lajčák. 

Rada schválila aj návrh konceptu novej misie do Iraku, rozhodla o uvalení sankcií na 16 sýrskych občanov za ich účasť za vývoji a použití chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu a prijala závery k Pakistanu.

- Reklama -