M. Lajčák: „Život v oddelených bublinách neumožňuje hľadať odpovede na stále sa množiace otázky“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

Minister sa na úvod stretol s predstaviteľom kurdskej regionálnej samosprávy pre zahraničné vzťahy Falahom Mustafom Bakirom, s ktorým diskutoval o vývoji v Iraku a Sýrii v kontexte operácií medzinárodného spoločenstva proti tzv. Islamskému štátu (Daíš). S kurdským predstaviteľom sa zhodli na tom, že je potrebné už teraz sa začať pripravovať na „deň potom“, t.j. na obdobie po porážke Daíš, a vytvárať politické partnerstvá na zabezpečenie mieru a stability regiónu.

Následne minister absolvoval rokovanie s predsedom výboru Ruskej dumy pre vzdelávanie Vjačeslavom Nikonovom, ktorý sa na GLOBSEC-u zúčastňuje ako delegát za Rusko. M. Lajčák vyslovil presvedčenie, že otvorená komunikácia s Ruskom – a to aj o otázkach, kde sú naše pozície rozdielne – je veľmi dôležitá, pretože život v navzájom oddelených bublinách neumožňuje hľadať odpovede na stále sa množiace otázky. „Môžeme jeden s druhým nesúhlasiť, ale dialóg je určený na to, aby sa problémy riešili. Nie je dobré, že už tri roky nedokážeme sformulovať platformu, na ktorej by mohla prebiehať pragmatická komunikácia s Ruskom, na lepšie pochopenie argumentov, motivácie a pozícií jednotlivých strán,“ uviedol M. Lajčák, ktorý s ruským partnerom hovoril aj o situácii na Ukrajine a perspektívach Minského procesu, ako aj o výsledkoch ostatného summitu lídrov NATO v Bruseli.

Bezpečnostné témy dominovali aj poludňajšej diskusii so zahraničnopolitickou poradkyňou viceprezidenta USA Andreou  Thompson. „Teší nás, že minulotýždňové stretnutie lídrov NATO v Bruseli potvrdilo pevnosť transatlantickej väzby. Slovenská republika k svojím záväzkom v rámci NATO pristupuje zodpovedne, čo sme potvrdili deklarovaním vyslania našej jednotky do Pobaltia ako aj expertov na výcvik irackých odmínovačov, policajtov a špeciálnych jednotiek v rámci globálneho boja proti Daíš,“ povedal M. Lajčák, ktorý s A. Thompson hovoril aj o budúcnosti EÚ, osobitne pokiaľ ide o jej ambície presadiť sa ako globálny hráč, o Číne, eskalácii situácie okolo Severnej Kórei, a možnostiach ako dať nový impulz Minskému procesu na Ukrajine.

S lotyšským ministrom zahraničných vecí Edgarsom Rinkevičsom hovoril M. Lajčák najmä o mandáte na vyslanie mechanizovanej roty Ozbrojených síl Slovenskej republiky do Lotyšska, ktorý pred niekoľkými dňami schválila vláda SR. Ide o jeden z našich príspevkov do tzv. predsunutých síl NATO na posilnenie obrany spojencov na východe. V ďalšej časti rozhovoru sa ministri venovali budúcnosti vzťahov s Ruskom a zhodli sa na potrebe väčšej angažovanosti EÚ na Ukrajine.

O príspevku Slovenska do jednotiek predsunutej prítomnosti NATO na východnom krídle a angažovanosti v Iraku i Afganistane hovoril minister aj so zástupkyňou generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerovou. Partneri sa zhodli, že je nutné, aby Aliancia venovala viac pozornosti krajinám Východného aj Južného partnerstva, s osobitným dôrazom na región západného Balkánu. Zástupkyňa generálneho tajomníka NATO ocenila fakt, že Slovensko sa zapojilo do prvej fázy programu Aliancie zameraného na strategické informovanie verejnosti o výhodách členstva v NATO.

Na stretnutí so Srdjanom Darmanovićom, ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory, M. Lajčák ocenil dosiahnutie druhého najvýznamnejšieho míľnika v histórii tejto balkánskej krajiny – získanie plnoprávneho členstva v NATO. „Je to potvrdenie tézy o tom, že úprimná snaha o reformy sa vypláca,“ uviedol M. Lajčák, ktorý vyslovil podporu Slovenska aj ambíciám Čiernej Hory o vstup do EÚ.

Záver sobotňajšieho pracovného programu M. Lajčáka patril bilaterálnemu rozhovoru s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Pavlom Klimkinom, v ktorom bola hlavnou témou situácia na východnej Ukrajine a  implementácia Minských dohôd. Pokiaľ ide o vízovú liberalizáciu pre občanov Ukrajiny, M. Lajčák ju označil za „dobrú správu pre pro-európske sily a začiatok novej kapitoly vo vzťahoch medzi EÚ a Ukrajinou“.

- Reklama -