M. Lajčák: „Západný Balkán predstavuje pre nás strategickú investíciu do bezpečnosti a prosperity Európy“

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Západný Balkán si vyžaduje podstatne viac našej pozornosti a musíme ho znovu dostať medzi priority Európskej únie. Je to otázka našej dôveryhodnosti, ale je to aj v našom životnom záujme,“ povedal M. Lajčák a zdôraznil, že západný Balkán bol a zostáva pre Slovenskú republiku prioritnou zahraničnopolitickou agendou, pretože „predstavuje strategickú investíciu do bezpečnosti a prosperity Európy.“

Partneri sa v ďalšej diskusii zhodli, že nestabilita v regióne napomáha aj nekontrolovanej migrácii, či už priamo z regiónu vo forme masového sťahovania za prácou do krajín EÚ vrátane SR,  alebo v podobe koridoru pre tisícky migrantov z  Blízkeho Východu a Afriky. Dôležitým aspektom, ktorý sa v regióne značne podceňuje zo strany politických špičiek, je strategická komunikácia výhod členstva v EÚ.

M. Lajčák s generálny tajomníkom RCC prediskutovali aj ďalšie možnosti spolupráce Vyšehradskej štvorky s krajinami západného Balkánu, kde ako jeden z nástrojov sa javí práve sa konštituujúci Západobalkánsky fond. V rámci V4 tiež rezonuje vízia vytvorenia stredoeurópskej obdoby Berlínskeho procesu, kde Slovensko vie a chce ponúknuť svoje jedinečné skúsenosti z transformačných a integračných procesov, osobitne s ekonomickou tranzíciou a reformami sociálneho systému.

Rada pre regionálnu spoluprácu (RCC) začala svoju činnosť v roku 2008, ako nástupca Paktu stability pre juhovýchodnú Európu. Zameriava sa na propagáciu a zlepšenie regionálnej spolupráce v juhovýchodnej Európe a podporuje európsku a euroatlantickú integráciu ašpirujúcich krajín. Organizácia rozvíja a udržiava úzke pracovné vzťahy so všetkými relevantnými aktérmi a zainteresovanými stranami v jednotlivých štátoch regiónu. Sídlo má v Sarajeve (Bosna a Hercegovina) a styčný úrad v Bruseli.

 
- Reklama -