M. Lajčák: „Udržateľný mier závisí aj od efektívneho a zodpovedného fungovania inštitúcií bezpečnostného sektora“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

Cieľom dvojdňovej konferencie, ktorá sa koná v priestoroch rezortu diplomacie, je poskytnúť priestor pre zástupcov globálnych a regionálnych organizácií a partnerských krajín na diskusiu o vývoji v agende reformy bezpečnostného sektora (SSR) v poslednej dekáde. Vo februári tohto roka totiž uplynulo desať rokov od prvej otvorenej debaty Bezpečnostnej rady OSN k problematike SSR, ktorú iniciovala Slovenská republika počas svojho členstva v BR OSN v rokoch 2006 – 2007, vychádzajúc z poznania, že efektívne bezpečnostné inštitúcie a súdnictvo pod demokratickým dohľadom významnou mierou prispievajú k prevencii konfliktov,  budovaniu mieru, ako aj obnove a budovaniu stability a bezpečnosti po ozbrojených konfliktoch.

„Je očividné, že sa nemôžeme dopracovať k mieru bez efektívneho a zodpovedného fungovania inštitúcií bezpečnostného sektora. Musíme sa preto bližšie pozrieť na to, či a akú majú medzinárodné organizácie kapacitu na dosiahnutie cieľov SSR; čo vieme urobiť viac, aby sme zabránili opätovnému rozhoreniu konfliktov, a ako vieme efektívnejšie zdieľať tie najlepšie skúsenosti s udržiavaním mieru,“ povedal v úvodnom vystúpení M. Lajčák.

SSR patrí medzi jednu z prioritných profilových tém zahraničnej politiky SR a je jednou z oblastí, v ktorých sa Slovensko angažuje najmä na pôde OSN, OBSE, EÚ ale aj pri realizácii konkrétnych projektov. Jednou z prvých aktivít Slovenska v tejto oblasti bolo práve usporiadanie prvej Bratislavskej konferencie k SSR v roku 2006. Zámerom tohtoročnej konferencie je pripraviť súbor odporúčaní pre agendu SSR vyplývajúcich z diskusie a predniesť ich na pôde Valného zhromaždenia OSN, ale aj na ďalších fórach, vrátane OBSE, ktorému budeme v roku 2019 predsedať.

Po skončení úvodnej časti konferencie diskutoval M. Lajčák na bilaterálnom stretnutí s generálnym tajomníkom OBSE Lambertom Zannierom o aktuálnych témach a otázkach, v ktorých sa angažuje táto organizácia, osobitne s výhľadom na slovenské predsedníctvo v OBSE v roku 2019. Ako to minister potvrdil, prípravy na prevzatie nášho predsedníctva sa rozbehli, v súčasnosti sme vo fáze prípravy ľudských zdrojov a logistiky, a pracujeme na identifikácii našich priorít, pričom nemáme nerealistické očakávania. „Našou ambíciou je spájať, nie rozdeľovať. Chceme pomôcť vytvárať podmienky vnútri OBSE, v ktorých by dialóg zúčastnených strán mal reálnu šancu viesť k dohodám,“ uviedol minister, ktorý medzi témy nášho záujmu zaradil SSR, energetickú bezpečnosť, ako aj prevenciu pred vznikom konfliktov. S L. Zannierom hovoril aj o situácii na východnej Ukrajine a nezastupiteľnej úlohe, ktorú tu zohráva pozorovateľská misia OBSE.

Popoludní sa M. Lajčák stretol aj s novovymenovaným námestníkom generálneho tajomníka OSN pre právny štát a bezpečnostné inštitúcie Alexandrom Zuevom (vo funkcii nahradil Dmitrija Titova) a následne so stálymi predstaviteľmi Juhoafrickej republiky pri OSN (Jerry Matthews Matjila) a Senegalu (Fodé Seck) – oba tieto štáty sa osobitne angažujú v oblasti reformy bezpečnostného sektora najmä v regióne Afriky a sú tak v danej agende pre Slovensko prirodzenými partnermi. M. Lajčák na stretnutiach predstavil myšlienku zorganizovať počas 72. zasadnutia VZ OSN podujatie na vysokej úrovni, ktorého súčasťou by bol aj segment venovaný reforme bezpečnostného sektora.

Viac TU.

- Reklama -