Lucia Ďuriš Nicholsonová podala oznámenie podozrenia z trestného činu subvenčného podvodu

0

Nicholsonovú upozornil poslanec obecného zastupiteľstva obce Bukovce Jaroslav Gojdič.

„Od 1. januára 2016 začal v našej obci fungovať denný stacionár. Poskytovateľom tejto sociálnej služby bola nezisková organizácia Nový domov n. o. Vranov nad Topľou-Lomnica. Obec Bukovce prenajala celý kultúrny dom pre túto neziskovku za jedno euro. Dohoda bola, že zamestnajú päť žien z obce. Súčasťou sociálnej služby mal byť aj masér, fyzioterapeut, právna pomoc a podobne,“ uviedol obecný poslanec.

Jaroslav Gojdič bol podľa vlastných slov prvé tri mesiace dennodenne v zariadení, keďže obedy pre klientov pripravovala firma jeho manželky. „Po prvom mesiaci som sa začal pýtať, prečo tu nie je zamestnaných toľko žien, ako bolo dohodnuté, kde je fyzioterapeut a všetko ostatné, na čom sme sa dohodli. Viacero vecí nefungovalo, ako malo.“

Keď chcela nezisková organizácia predĺžiť zmluvu o nájme na rok 2017 za 1 euro, poslanci to zamietli a Nový domov v Bukovciach skončil. „Bez vedomia starostu 8 klientov preregistrovali, teraz majú chodiť do denného stacionára v obci Vislava. My sme sa to dozvedeli pred mesiacom, keď sa o celú vec na základe môjho podnetu začalo zaujímať ministerstvo práce. Dokonca moja mama, ktorá má Parkinsona, má podpísanú aj dochádzku od 1. januára 2017 – čistý podvod! Pýtam sa, kde sú peniaze určené pre klientov, keďže vieme, koľko poskytuje štát na jedného klienta,“ povedal obecný poslanec Gojdič, ktorý podal v danej veci aj trestné oznámenie, ale prokuratúra ho zamietla.

Podľa Nicholsonovej z oznámenia vyplýva, že zatiaľ presne nezistené osoby falšovali podpisy v evidencii dochádzky klientov denného stacionára, ktorým mali byť sociálne služby poskytované.

„Na tieto služby poskytovalo MPSVaR SR dotáciu vo výške 184 eur na jedného klienta na mesiac, čo pri 51 klientoch predstavuje ročnú sumu 112 608 eur, ktoré nezisková organizácia Nový domov dostala, bez splnenia zákonných podmienok,” upozornila Lucia Ďuriš Nicholsonová a dodala: „Vyvstáva podozrenie z trestného činu subvenčného podvodu podľa paragrafu 225 Trestného zákona.“

Nicholsonová preto podala oznámenie na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru vo Svidníku, na Odbor kriminálnej polície.

- Reklama -