ĽS Naše Slovensko: Vláda zavádza poplatok za cirkevný sobáš! Poslanci z ĽS Naše Slovensko hlasovali ako jediní proti

0
Ľudová strana Naše Slovensko (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)

Takéto zvyšovanie poplatkov je zvláštne, obzvlášť v situácii, keď vládni politici tvrdia, že elektronizácia verejnej správy vraj ušetrí peniaze. Bolo by teda logickejšie poplatky pre občanov znižovať a nie zvyšovať.

Ešte menej pochopiteľný je však návrh na zavedenie nového poplatku za uzatvorenie cirkevného sobáša, za ktorý by sa mal matričnému úradu platiť poplatok vo výške 10 eur. Nie je to síce horibilná suma, ale nerozumiem, prečo majú niektorí politici zrazu potrebu spoplatniť cirkevný sobáš, ktorý doteraz nepodliehal žiadnemu správnemu poplatku. V dôvodovej správe k tomuto návrhu sa píše, že potreba zaviesť tento nový poplatok vychádza z nárastu počtu úkonov spojených s uzatváraním manželstiev. To znie, ako keby skutočnosť, že mladí ľudia chcú uzatvárať manželstvá, bol nejaký problém a pre matričné úrady až taká strašná záťaž, že treba zaviesť ďalší nezmyselný poplatok. Sám si preto pokladám otázku, či sa Slovensko niekedy dočká vlády, ktorá bude manželstvo a rodinu všemožne podporovať a nie ho vnímať ako nejakú záťaž.

Súčasní vládnuci politici namiesto toho, aby boli radi, že mladí ľudia chcú uzatvoriť manželstvo a mať rodinu, tak im hádžu polená pod nohy zbytočnými poplatkami a byrokraciou. Ide tu hlavne o princíp. Súčasná vláda sa tvári, že chce podporovať rodiny, no bez hanby pripraví nový poplatok pre mladomanželov, ktorí chcú svoj manželský sľub uzavrieť v kostole. Má snáď 10 eurový poplatok za uzatvorenie sviatostného manželstva naplniť 2 miliardovú dieru v štátnom rozpočte? Ak nie, tak potom aký je jeho účel?! Odradiť mladých od uzatvárania cirkevných sobášov?

Rodina je jeden zo základných pilierov spoločnosti a v súčasnosti čelí obrovskému tlaku skupín, ktoré sa ju pokúšajú predefinovať a rozbiť. Manželstvo a rodinu treba preto chrániť, podporovať a nie vyrubovať poplatky snúbencom, ktorí sa rozhodli sobášiť v kostole. Poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko hlasovali jednoznačne proti legislatívnemu balíku, ktorý obsahoval zavedenie poplatku za cirkevný sobáš. Zo všetkých strán v parlamente sme však boli jediní (hlasovanie nájdete tu)! Poslanci ostatných parlamentných strán s poplatkom za cirkevný sobáš evidentne nemali najmenší problém. Týmto poslancom treba „zaďakovať“ za to, že poplatok za cirkevný sobáš sa už od budúceho roka stane realitou.

Ing. Milan Uhrík, PhD.
poslanec NR SR
podpredseda ĽS Naše Slovensko

- Reklama -