ĽS Naše Slovensko: Keď je osud dieťaťa systému ľahostajný

0
Ľudová strana Naše Slovensko (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)

Najťažšie skúša osud sedemnásťmesačnú Martinku, ktorá sa narodila so zdravotnými problémami spojenými s poruchou sacharidového metabolizmu. Tieto problémy by nemuseli byť obzvlášť závažné, ak by rodina mala dostatok peňazí na okamžitý prístup k špeciálnemu výživovému mlieku. Jedno balenie tohto mlieka však stojí 17 eur a malá Martinka potrebuje aspoň 2 balenia na týždeň.

Bez množstva lekárskych vyšetrení a posudkov, ktoré sa rodine s dievčatkom podarilo absolvovať až v novembri, však štát nebol ochotný toto výživové mlieko preplácať. Do tohto času by zrejme Martinka trpela podvýživou, pretože rodina si jednoducho nákup tohto mlieka z vlastných peňazí nemohla dovoliť. Preto sme sa rozhodli tomuto malému dievčatku v núdzi pomôcť a nakúpili sme pre ňu zásoby výživového mlieka na niekoľko mesiacov.

Po tom, čo boli v septembri Martinke odovzdané mlieka, jej zdravotný stav sa začal rýchlo zlepšovať. Dnes, vďaka dostatočnej výžive, robí prvé krôčiky, priberá na váhe, prospieva po fyzickej stránke a je z nej malé usmievavé dievčatko. Keď raz bude veľká slečna, možno sa od niekoho dozvie, že v ťažkých mesiacoch jej života ju podržali tí, ktorých dnešné média nazývajú „extrémistami“.

Obecný mesačník Bananský hlásnik odmietol zverejniť nie len informáciu o forme pomoci, ktorá bola Martinke poskytnutá, ale i to, že možno bude dievčatko potrebovať v budúcnosti aj ďalšiu pomoc. Jeho šéfredaktor to odôvodnil tým, že mesačník „fašistov“ nepodporuje. Kto je však v tomto prípade fašista? Ja, čo rodine dlhodobo pomáham? Tí, čo zabezpečili a darovali Martinke výživové mlieko? Nebodaj sama Martinka? Alebo je skutočný fašista ten, čo len na základe svojho nesúhlasu s politickým názorom niekoho iného je schopný odignorovať pomoc malému bábätku v núdzi?

Pomáhať ľuďom neprináša len dobrý pocit v duši, ale aj obrovské sklamanie zo systému. Súčasný systém ľuďom v takýchto situáciách nepomáha takmer vôbec, dokonca ani tým nešťastným deťom. Dôvod? Vraj nie sú peniaze. Zaujímavé, že pokiaľ ide o peniaze pre neeurópskych imigrantov, takúto výhovorku nepočuť nikdy a peniaze sa nájdu vždy.

Irena Sklenárová
okresný klub ĽS Naše Slovensko v Piešťanoch

- Reklama -