ĽS Naše Slovensko: Chceli sme zlepšiť ochranu prírody, politici však uprednostnili detinské politikárčenie

0
Ľudová strana Naše Slovensko (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)

Jednorazové plastové tašky a mikroténové vrecká sú jedným z najčastejších odpadov, ktoré znečisťujú našu prírodu. Priemerný Slovák spotrebuje ročne až 466 jednorazových igelitiek. Priemerný Fín spotrebuje 4. Rozklad týchto plastových tašiek v prírode trvá desiatky rokov. Pre ich ľahkú váhu bývajú zo skládok odpadov často odfúknuté do kilometrových vzdialeností, kde znečisťujú prírodu. Pritom neekologické jednorazové tašky môžu byť plnohodnotne nahradené taškami určenými na viacero použití. Kvalitnejšie tašky z textilu, papieru, či organických látok svojimi vlastnosťami často dokonca prevyšujú jednorazové igelitové tašky. Rovnako aj vrecká na pečivo sa dajú nahradiť papierovými vreckami, ktoré sú zdravšie a ekologickejšie. Podobný zákon bol nedávno prijatý aj vo Francúzsku, kde ho z hľadiska ekológie hodnotia veľmi pozitívne. Tenké igelitové tašky sú takisto zakázané vo viacerých ďalších vyspelých krajinách.

Túto novelu zákona sme do kancelárie Národnej rady doručili už v októbri. Asi mesiac po podaní nášho návrhu zákona zvolal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) tlačovú konferenciu, na ktorej prezentoval potrebu výrazne znížiť používanie plastových tašiek. Na tlačovej konferencii mimo iného povedal, že na obmedzenie používania jednorazových plastových tašiek bude nutné vyvinúť aj zákonodarnú iniciatívu, teda predložiť v tejto veci zákon. To ešte pravdepodobne netušil, že my sme už takýto zákon do NR SR podali a malo by sa o ňom čoskoro rokovať.

Keďže potrebu takéhoto zákona vyslovil minister životného prostredia, tak by sa dalo očakávať, že náš návrh zákona podporia aj poslanci vládnych strán, alebo minimálne poslanci strany Most-Híd, ktorej ministerstvo životného prostredia patrí. „Logika“ štandardných politických strán však nepustí. Takýto zákon je síce potrebný, ale hlasovať za neho nebudeme… Prečo? Lebo ho predložili „extrémisti“. Trochu detinské, nemyslíte?

Pánom poslancom z Mostu-Híd teda odkazujeme, že ak sa im zdal náš návrh zákona dobrý, tak ho môžu znovu predložiť do Národnej rady SR a my ho znovu radi podporíme. My totiž nepozeráme na to, kto zákon predkladá, ale na to, či je daný zákon pre slovenskú prírodu a obyvateľov prospešný.

- Reklama -