Klus (SaS): Vitajte v ére radikalizácie, dezintegrácie a separatizmu

0
Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

Najmä sa však dostávame do éry, v ktorej európska integrácia stratila dôveru u značnej časti svojej populácie. O to viac je nevyhnutné rešpektovať výsledky referenda vo Veľkej Británii a pochopiť ich ako mimoriadne vážne varovanie. Varovanie pred urýchľovaním európskej centralizácie, ktorá  popudzuje významnú časť obyvateľstva a predbieha prirodzené procesy európskej integrácie.

Ak chceme zabrániť najhoršiemu, volanie po reformách Európskej únie, ktorého súčasťou je  aj kritika nadmerných regulácií a odtrhnutosti európskej byrokracie od reálneho života, nesmie byť naďalej politickými elitami, ale aj na národnej úrovni prehliadaná.

Tomu treba okamžite prispôsobiť aj priority slovenského predsedníctva v rade EÚ. Jeho úlohou bude v maximálnej možnej miere zachovať tesné väzby Európskej únie k Veľkej Británii, najmä s ohľadom na spoločný voľný obchod, slobodný pohyb kapitálu i osôb. Jasne a jednoznačne odmietnime revanše a pokusy potrestať Britov za vyjadrenie svojho postoja.

Naopak, je najlepší čas, aby zodpovední konečne pomenovali vlastné politické zlyhania a zvážili aj osobnú politickú zodpovednosť tak, ako to predviedol britský premiér. U neho obzvlášť sa dnes totiž jasne potvrdilo aké nebezpečné je spájať vnútropolitický boj so životne dôležitou zahraničnopolitickou témou.

Rovnako sa to však týka aj predsedu Európskej komisie, ktorého úrad sa nepochopiteľne spolupodieľal na zhoršení renomé únie ako takej i vo Veľkej Británii. Doslova hlúpe nápady ako napr. vykupovanie sa z povinnosti prijať ilegálnych migrantov sú toho typickým príkladom.

Zostáva už len veriť, že politicky primitívna radosť z britského „nie“ Európe, ktorá pripomína situáciu, keď vám horí dom a vy sa radujete z toho, že postavíte nový alebo sa presťahujete do zemľanky, čoskoro vystrieda prebudenie sa do vážnej reality.

Reality, v ktorej budú desiatky tisíc našich krajanov v Británii vystavených neistote svojej ďalšej budúcnosti a radikáli výrazne podporení propagandou a konšpiráciami, budú naberať na sile.

- Reklama -