Klus (SaS): M. Kotleba porušuje zákon, jeho návrh je diletantský

0
Martin Klus, tímlíder strany SaS pre Zahraničnú politiku a politický systém (Autor: SITA)

„Demokratická opozícia podáva podnet na ústavný súd pre novelu volebného zákona z dielne vládnej koalície, ktorá je účelová a jednorázovo obmedzí výkon volebného práva v komunálnych voľbách. Máme tu však ešte väčších diletantov – a to stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Oni totiž nie sú len zlí historici, keďže nevedia, čo je to holokaust, alebo zlí geografi, keďže nevedia trafiť správny Kriváň, oni sú ešte aj veľmi zlí matematici,“ uviedol M. Klus a poukázal na nevyváženosť a účelovosť zmien počtu poslancov v jednotlivých obvodoch.

„Napríklad v Banskej Bystrici chce Kotleba znížiť počet poslancov z 8 na 5, ale v Banskej Štiavnici chce ich počet zvýšiť z 1 na 2. Banskobystrický okres však má takmer 10-násobný počet obyvateľov ako okres Banská Štiavnica, a preto nemôže mať len 2,5-násobok viac poslancov. Volebný zákon totiž jasne hovorí, že musí byť dodržaná parita obyvateľov k počtu poslancov. Navyše, to že Kotleba navrhuje zvýšiť počty poslancov v okresoch, kde má najväčšiu podporu, ako napr. Žarnovica, Krupina či Banská Štiavnica, rozhodne nie je náhoda. Ničím sa teda opäť raz nelíši od vládnej koalície a znásilňuje volebný systém vo svoj prospech. Tým jasne dokazuje, že patrí medzi politikov, ktorí nemajú ani predstavu, čo to vlastne demokracia je,“ poznamenal Klus.

Martin Klus považuje navrhnuté zmeny predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja za neakceptovateľné. „Žiadam a prosím všetkých poslancov krajského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, aby nehlasovali za takúto zmenu, lebo je protizákonná. Pán Kotleba ňou navyše porušuje sľub poslanca, lebo nedodržiava literu zákona, a účelovo mení pravidlá pár mesiacov pred voľbami,“ poznamenal M. Klus a na záver dodal: „Na 24. júla, kedy sa o tejto veci bude rozhodovať, plánujeme prísť aj s občanmi prejaviť svoj názor priamo pred úrad Banskobystrického samosprávneho kraja a ja osobne ho z pozície poslanca NR SR prídem prezentovať aj poslancom zastupiteľstva a županovi, ktorý okrem iného takýmito návrhmi robí hanbu všetkým občanom kraja.”

- Reklama -