Kiššová (SaS): Prepúšťanie v Makyte je vizitka R. Fica

0

„Vláda na jednej strane predstiera, že jej záleží na zamestnávaní dlhodobo nezamestnaných, ľudí s nízkou kvalifikáciou a oslabenými pracovnými návykmi, ale na druhej strane svojou hospodárskou politikou likviduje pracovné miesta, kde títo ľudia môžu pracovať. Obávame sa, že aktuálne prepúšťanie v tradičnom slovenskom odevnom podniku Makyta pre nárast odvodového zaťaženia nebude jediné,“ uviedla Jana Kiššová.

Strana SaS varovala vládu, že narýchlo ukutý návrh na zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky zvýši náklady zamestnávateľov práve v sektoroch, ktoré pomáhajú riešiť nezamestnanosť ľudí s nízkou kvalifikáciou, pričom niektoré podniky navyše čelia silnej konkurencii lacných produktov a pracovnej sily z Ázie.

„Bola to opäť len márna snaha a presadil sa pohľad, podľa ktorého celé Slovensko pracuje najmä v automobilkách a IT sektore alebo v Košiciach, Trnave a Bratislave. Sme tak svedkami arogancie moci v ekonomickej sfére. Jej výsledkom je chaos v cieľoch hospodárskej politiky i v nástrojoch,“ poznamenala predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Vysoké daňové a odvodové zaťaženie podľa Kiššovej drví firmy i zamestnancov a umožňuje vláde cez rôzne dotačné schémy poskytovať výhody vyvoleným a zvyšovať svoj škodlivý vplyv na ekonomiku. „Žiaľ, počas celosvetovej konjunktúry tieto chyby nie sú také viditeľné. Ale zamestnanci v Makyte ich už pocítili. Ich prepúšťanie je Ficova vizitka,“ dodala Jana Kiššová.

- Reklama -