Kiska prijal predsedu Národného zhromaždenia Kórejskej republiky

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

V rozhovore obe strany vyzdvihli vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Kórejskou republikou, ktorých pilierom je hospodárska spolupráca.

Prezident vysoko ocenil investičné aktivity kórejských firiem na Slovensku a zaujímal sa o ďalšie plány v tejto oblasti. Sye-Kyun Chung poukázal na dôležitosť prípravy dostatočného množstva kvalifikovanej pracovnej sily v SR a dobudovanie infraštruktúry. Osobitne diaľničného spojenia medzi Žilinou a Ostravou.

V rámci zahranično-politických tém prezident vyjadril znepokojenie nad bezpečnostnou situáciou na Kórejskom polostrove a v regióne v kontexte jadrového a balistického programu severokórejského režimu. Obe strany sa zhodli na potrebe hľadať riešenie v prvom rade pokojnou mierovou cestou prostredníctvom jednotného postupu medzinárodného spoločenstva.

Predseda kórejského Národného zhromaždenia pripomenul pozvanie pre prezidenta na oficiálnu návštevu Kórejskej republiky a zároveň vyjadril vieru, že sa prezident Kiska bude môcť zúčastniť na zimných olympijských hrách, ktoré sa uskutočnia v Pchjongčchangu vo februári budúceho roku.

- Reklama -