Hrnko (SNS): Rekonštrukcia mobilizácie pripomína právo aj povinnosť brániť sa

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Lákavý sprievodný program vrátane prehliadky vojenskej techniky, dobových vojenských táborov, zákopového systému s drevozemným bunkrom, dobovej módnej prehliadky a samozrejme dychvyrážajúci autenticky zrekonštruovaný vojenský bunker B-S4 Lány prilákali v sobotu 24. septembra do Petržalky viac ako 2000 návštevníkov.

Prítomných príhovorom privítal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko, ktorý zároveň prevzal nad podujatím záštitu. Zdôraznil význam podobných podujatí, ktoré pripomínajú také výročie, ako bola historická mobilizácia 23. 9. 1938. Podľa A. Hrnka ukázala, že občania Československa bez ohľadu na národnosť boli pripravení brániť svoju vlasť voči cudzej agresii. Žiaľ, ako dodal, vtedajšia československá politika podľahla tlaku zahraničných mocností a odmietla republiku brániť. Mobilizácia mala podľa neho pripomenúť aj tú skutočnosť, že existuje právo i povinnosť brániť sa, pretože počet obetí, ktoré zahynuli v II. svetovej vojne značne prevýšili potenciálne obete v prípade priameho vojenského konfliktu. ,,Táto kapitulácia zanechala ujmu na našej minulosti a do značnej miery predznamenala ďalšie osudy nášho štátu, a to nielen v roku 1938m ale aj v rokoch 1968 a 1993,” zdôraznil podpredseda SNS. Dodal, že aj preto treba upevňovať brannosť a prípravu občanov na to, aby boli v prípade potreby schopní a ochotní svoju vlasť brániť.

Rezort obrany osobne zastupoval vedúci Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko. Na podujatí sa zúčastnili tiež prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, poslanec NR SR za SNS Karol Farkašovský, bratislavská krajská predsedníčka SNS Dagmar Kramplová a ďalší zástupcovia a členovia SNS z bratislavského kraja.

Obrovská vďaka za profesionálne zvládnutú organizáciu celej akcie patrí najmä členom OO SNS BA V Mirovi Antalovi a Matejovi Kubalovi, predsedovi OR SNS Bratislava V Slavomírovi Leysekovi aj za maximálnu mediálnu podporu, ale i ďalším chlapcom, na ktorých sú petržalskí národniari právom hrdí.

- Reklama -