Gröhling (SaS): Zaviesť limit na 8-ročné gymnáziá je úradnícky zásah, treba zvýšiť úroveň základného školstva

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

„Namiesto limitov by sa malo ministerstvo zamerať na kvalitu základných škôl, odkiaľ žiaci odchádzajú,“ hovorí poslanec a dodáva, že ministerstvo dlhodobo zanedbáva základné školy, ich výbavu, učebné materiály či možnosti.

Gröhling navrhuje, aby sa školám umožnilo prispôsobovať výučbu, špecializovať sa, vyberať si učebnice, využívať rôzne učebné metódy, tvoriť vlastné predmety, organizovať medzipredmetovú či blokovú výučbu a ponúkať dostatok voliteľných predmetov, aby aj najlepší žiaci sa mohli zdokonaľovať a napredovať. „Tieto opatrenia sú zahrnuté aj v našej koncepcii pre školstvo Spravme Slovensko vzdelanejším, ktorú sme v pondelok prezentovali,“ poznamenal poslanec.

Tímlíder SaS pre školstvo uznáva, že odchod žiakov na gymnáziá môže súvisieť aj s ich vnímanou prestížou. Ale pokiaľ rezort školstva nebude zvyšovať úroveň základného školstva, podľa Gröhlinga tu problém zostane, iba sa zametie pod koberec.

„Zlepšovať kvalitu základných škôl je beh na dlhé trate, zaviesť limit na gymnáziá je úradnícka zmena. Ministerstvo si vybralo ľahšiu cestu,“ uzavrel Gröhling.

- Reklama -