Gröhling (SaS): Môžu všetko a nemusia nič. Sú mladí rozmaznaní?

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Stránka profesia.sk sa hemží ponukami o zamestnanie, aj uchádzačov je dosť, ale podnikatelia nevedia nikoho zamestnať. Kde je problém? Kam sa podeli všetci schopní záujemcovia o prácu? Vyrástla nám tu snáď generácia neuplatniteľných ľudí?

V rámci vzdelávania, ktoré robíme na odborných školách, chceme pripraviť žiakov na trh práce. Preto sledujem, čo zamestnávatelia chcú a za posledných 10 rokov som sa zúčastnil viacerých pohovorov. A zatiaľ čo pohovory rok čo rok prebiehali rovnako, ľudia na druhej strane stola sa postupne menili. Postupne začali mať vyššie nároky na mzdu, už nechceli pracovať dlhé a krátke týždne, začali žiadať voľné víkendy a iné výhody a to aj napriek tomu, že mnohí z nich nemajú dostatok skúsenosti. Nevyrástla nám generácia neuplatniteľných ľudí, len možno náročnejších.

Obvykle sa označuje Generácia Z. Nazýva sa aj iGeneration, pre jej využívanie internetu a technológií. Podľa mňa je toto Zlomová generácia. Je to generácia, v ktorej sa nemení len komunikácia a využívanie technológií, ale v ktorej sa lámu hodnoty a prístup k životu. Tvoria ju ľudia, ktorí sa narodili do relatívneho pohodlia, do obdobia bez vojen a do obdobia slobody a hojnosti. Práca pre nich nie je nevyhnutnosťou. Bývajú u rodičov, nemajú vysoké náklady a keď treba, postará sa o nich štát. Napriek tomu sú ambiciózni a vedia, že majú množstvo možností a naučili sa vyjednávať.

Ak teda pracovný trh čelí celej generácii ľudí, ktorí chcú voľné víkendy, vyššie platy, nemajú dostatok skúseností z praxe a zároveň nepotrebujú robotu urgentne – čo možno urobiť? Budeme čakať, že veľká skupina ľudí zmení svoje hodnoty a priority? Alebo to bude naopak a trh práce sa naraz prispôsobí im? V našich školeniach na odborných školách sme vždy pripravovali mladých ľudí na trh práce. No stále mi vŕta hlavou: Nemali by sme to začať robiť naopak? Nemali by sme začať pripravovať trh práce na mladých ľudí?

Sú mladí ľudia skutočne rozmaznaní a majú prehnané očakávania? Alebo sme my strnulí a neochotní vyvíjať sa s dobou? Vo svete, kde je stále viac dverí otvorených, než zatvorených, práca nie je vzácnosťou. Každý potenciálny zamestnanec môže bez námahy odísť pracovať do zahraničia. Možno za rovnakých podmienok a ďaleko od domova, ale s vyšším platom. Nie je preto na čase, aby trh práce, podnikatelia a zamestnávatelia začali udržiavať krok s novou generáciou, kým všetci neutečú za hranice? Pre zamestnávateľa znie zmena fungovania, organizácie práce či pracovnej doby desivo. Ale je tu vôbec iná cesta?

P.S: Môj známy šéfkuchára napokon našiel. Samozrejme musel ustúpiť a dať mu voľné víkendy a pracovný režim podľa jeho požiadaviek. Prispôsobí sa raz rovnako celý trh práce, alebo odolá a nátlaku mladých ľudí aj naďalej?

- Reklama -