Gröhling (SaS): Duálne vzdelávanie neoslovilo žiakov ani v treťom roku. Systém je nepružný

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

V tomto roku sa do duálneho vzdelávania zapojilo 1370 prvákov. Vlani to bolo 1122, pričom vznikli miesta až pre 2700 žiakov. A v prvom roku to bolo 450 žiakov z plánovaných 1488.

„Hoci 1370 nových prvákov v duálnom vzdelávaní je istý nárast, stále je to veľmi malý počet, konkrétne necelé 4 % z celkového počtu prvákov stredných odborných škôl. Tých je aktuálne 36 873,“ uviedol B. Gröhling, ktorý upozornil, že zavedenie duálneho vzdelávania stálo desiatky miliónov eur. „Ak to nemajú byť len opäť ďalšie peniaze vyhodené do vzduchu, je treba so systémom duálneho vzdelávania niečo robiť.“

Poslanec NR SR za SaS je systém duálneho vzdelávania rigidný a nepružný. „Z duálneho vzdelávania potrebujeme odstrániť nadbytočnú byrokraciu, umožniť vstup do duálneho vzdelávania aj v druhom či treťom ročníku, podporiť zapojenie malých a stredných podnikov a zrušiť systém znižovania normatívov na žiaka v duálnom vzdelávaní,“ navrhuje tímlíder SaS pre školstvo.

„Ak by sa zaviedli tieto zmeny, je šanca, že duálne vzdelávanie sa ešte rozbehne. Zároveň platí, že zavedenie duálneho vzdelávania prinieslo len nepatrné výsledky v porovnaní s množstvom peňazí a energie, ktoré sa do tohto projektu investovali. Je to vizitka toho, akým spôsobom náš štát pristupuje k odbornému školstvu a ku školstvu všeobecne,“ uzavrel Branislav Gröhling.

- Reklama -